• Külföld
Faktor

Isztambuli merénylet: minden áldozat német, az Iszlám Állam robbanthatott

Az isztambuli terrortámadás mind a kilenc áldozata német, a sérültek között is vannak külföldiek - mondta a török miniszterelnök. A kormányfő szerint a merénylő, aki egy bombával felszerelt övet robbantott fel az Iszlám Állammal állt kapcsolatban. Szalai Máté, a Faktornak nyilatkozó Közel-Kelet szakértő szerint fontos kérdés, hogy a török közvélemény kit tesz majd felelőssé a támadásokért.

Az isztambuli belvárosban történt öngyilkos merényletnek a legfrissebb információk szerint 10 halálos áldozata volt, akik közül 9 német állampolgár. A tizedik maga a terrorista. A Reutersnek nyilatkozó két török kormánypárti tisztségviselő azt mondta, feltételezésük szerint az Iszlám Állam áll a robbanás mögött, és erre utalt Davutoglu török miniszterelnök is – írja a Guardian. Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtótájékoztatóján szíriai származású elkövetőről beszélt, aki a napokban érkezett Törökországba.

Erdogan bírálta a Törökországot kritizálókat: „Választani kell. Vagy a török kormány, vagy a terroristák oldalán áll valaki” - mondta. Erdogan beszélt a török kormány terrorszervezetekkel kapcsolatos álláspontjáról is: „Törökország határozott pozíciója nem fog változni. Nem teszünk különbséget a terrorcsoportok között a nevük és rövidítésük alapján. A térségben működő csoportok első célpontja Törökország. Ez azért van, mert mindegyik ellen hasonló elszántsággal harcolunk."

Erdogan török elnök (Fotó: Europress - AFP/ Yuri Cortez)

Erdogan török elnök (Fotó: Europress - AFP/ Yuri Cortez)

EZT IS AJÁNLJUK:

  Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint egyelőre nagyon kevés az információ, ezért csak óvatos következtetéseket fogalmazhatunk meg. Az elkövető szíriai származása miatt valószínű, hogy kapcsolatban állt Törökországban működő szíriai hálózatokkal, de mivel több ilyen is van, ezért nem biztos, hogy az Iszlám Állam áll a merénylet háttérben. Ha volt is kapcsolat az Iszlám Állammal, akkor sem biztos, hogy központilag kitervelt és megszervezett támadásról van szó.   

  Rendőrök a támadás helyszínén (Fotó: Europress - AFP/ Bulent Kilic)

  Rendőrök a támadás helyszínén (Fotó: Europress - AFP/ Bulent Kilic)

  Szalai Máté a Faktornak az eset török belpolitikai vonatkozásairól is beszélt. "Erdogan elnök egyik fő üzenete az volt a tavalyi választási kampányban, hogy az országban ő és pártja, az AKP garantálja a stabilitást és a biztonságot. Ezért nagy kérdés, hogy a közvélemény hogyan reagál az eseményekre – már megjelentek olyan hangok a török internetes oldalakon, amelyek Erdogan politikáját nevezik meg az események fő felelőseként. Egyébként Erdogan a különböző, török kormány szerint ellenséges csoportok összemosásával az eddig megszokott kommunikációs stratégiát követi. Figyelemreméltó, hogy az elnök a török kormány nemzetközi kritikusainak is üzent, azt sugallva, hogy akik a kormányt kritizálják, azok ezzel a terroristákat támogatják" - mondta a szakértő.

  A Guardian által idézett török biztonsági elemző, Metin Gürcan szerint valószínű, hogy az Iszlám Állam áll a merénylet mögött. Ezt támasztja alá a helyszín, a célpontnak szánt nemzetiségek és az is, hogy a kormány mindent megtett a merénylet után az információk terjedésének megakadályozásáért. Gürcan azt várja, hogy a támadás után növekedni fog a nyomás a török kormányon a nemzetközi közösség részéről, hogy a törökök által szintén terrorszervezetnek tartott Kurd Munkapárt helyett az Iszlám Állam ellen összpontosítsák erőiket.

  Top 16