• Külföld

Amerikában jól ismerik az isztambuli merénylet szervezőjét

Michael McCaul republikánus képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának vezetője a CNN hírtelevízióban bejelentette, hogy az isztambuli merénylet feltételezett kitervelője és irányítója a csecsen Ahmed Csatajev nem ismeretlen az amerikai belbiztonsági és terrorellenes harccal foglalkozó szervek számára. A török hatóságok pedig a három elkövető közül kettőt azonosítani tudtak.

A merénylet kitervelőjéről, aki ellen hajtóvadászat folyik a politikus azt mondta:

Miközben hollétéről nem tudni, a dzsihadistákhoz fűződő kapcsolatrendszerét jól, részletes adatokkal dokumentáltan nyilvántartjuk.
A robbantás közelében. Forrás: Europress - AFP/Ozan Kose

A robbantás közelében. Forrás: Europress - AFP/Ozan Kose

A képviselő szerint Ahmed Csatajev "valószínűleg az első számú ellenség Oroszország észak-kaukázusi régiójában". A texasi politikus arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok információi szerint Csatajev többször is járt Szíriában, és az Iszlám Állam hadműveleteiért felelős vezető egyik legfőbb segítője lett.

McCaul török hírszerzési forrásokra hivatkozva erősítette meg, hogy Csatajev koordinálta az isztambuli három öngyilkos merénylő akcióit. Tavaly az amerikai pénzügyminisztérium felvette a nyilvántartott terroristák listájára Csatajevet is, akiről már akkor jelezték, hogy terrorakciókra készül az Egyesült Államok és Törökország ellen. Amerikai vélemény szerint a csecsen származású terroristának mintegy százharminc dzsihadistából álló csapata van.

A három elkövető közül mostanra kettőt tudtak azonosítani a török hatóságok. Rakim Bulgarovot és korábban Vagyim Oszmanovot úgy tudták azonosítani, hogy az isztambuli lakásuk ingatlanügynöke a bérleti szerződés megkötésekor fénymásolatot készített orosz útlevelükről.

Az Anadolu török hírügynökség úgy tudja, hogy a merénylők a támadás előtt megrongálták számítógépeik adathordozóját, majd egy kukába dobták. Az elkövetők a korábbi híradások szerint orosz, üzbég, valamint kirgiz állampolgárok voltak.

Az isztambuli Atatürk repülőtéren kedd este elkövetett öngyilkos merényletben 44-en haltak meg, és 236-an megsebesültek. A halálos áldozatok közül 19 külföldi. Nyolcvanheten továbbra is kórházban vannak, 32 ember állapota súlyos. A török vezetés szerint az Iszlám Állam felelős a terrortámadásért.

Kommentek:

Top 0