• Külföld
Faktor

Iszlámista kiképzőtábor lehet Szlovéniában

A Ljubljana körüli erdőségekben az iszlamisták kiképzőtábort tartanak fenn, ezt írja a Die Presse című osztrák napilap saját kutatásaira, valamint az Europol információira hivatkozva. Ezt azonnal tagadták a szlovén rendőrök.

Az újság utal azokra a titkosszolgálati jelentésekre, amelyek szerint az Iszlám Állam különleges alakulatokat hozott létre a nyugati államokban terrorcselekmények végrehajtásához. Az Europol szerint a szélsőségesek kiképzése nemcsak Szíriában, hanem szerte az Európai Unióban és a balkáni országokban is kisebb táborokban folyik.

A nyomok egyike a boszniai hegyekbe vezet. A lap azt írja, titkosszolgálati értesülések alapján, hogy már évek óta figyelik a vahabiták által ellenőrzött Gornja Maoca nevű boszniai falut.

Fotó: Europress - Getty Images

Fotó: Europress - Getty Images

A Die Presse által végzett kutatások szerint más nyomok Szlovénia irányába mutatnak. Az osztrák napilap szerint a nyitott schengeni határon számos, harcra elszánt férfi utazott iszlámról szóló előadásokra és muszlim ünnepségekre Szlovéniába. Az autókonvojokban utazók célja egy távol eső épület volt a Ljubljana körüli erdőségekben.

A feltételezett iszlamisták állítólag ezen a területen tartották találkozóikat, ott radikalizálódtak, és lőfegyverekkel is gyakoroltak. A lap tudomása szerint voltak közöttük szalafisták Németországból, Ausztriából, Luxemburgból és persze Szlovéniából is. Az épülethez vezető bekötőutat két őrszem ellenőrizte. A dzsihadisták kiképzőtábora mögött biztonsági források szerint egy ljubljanai szalafista egyesület állhat, amely már több szélsőségesnek is segített Irakba és Szíriába jutni.

A szlovén rendőrség tagadta ezeket az értesüléseket. Az osztrák hírügynökség kérdésére válaszolva a ljubljanai hatóságok elmondták: nincsenek értesüléseik arról, hogy Szlovénia területén, különösen pedig a főváros körüli erdőségekben radikális iszlamistákat képeznek ki.

Top 0