• Külföld

65 katona maradványai vannak egy újabb palmürai tömegsírban

Az Iszlám Állam áldozatainak tömegsírját fedezték fel szíriai kormánycsapatok a dzsihadistáktól márciusban visszafoglalt Palmürában. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint legalább 65 holttest volt a sírban.

Palmüra ókori épületeinek jó részét elpusztították. Forrás: Europress - AFP/Joseph Eid

Palmüra ókori épületeinek jó részét elpusztították. Forrás: Europress - AFP/Joseph Eid

A tömegsírt a város katonai repülőterének közelében találták. A halottak az OSDH szerint szíriai katonák és velük szövetséges harcosok, akiket a terroristák öltek meg. A Press Tv szerint a katonák mellett mellett egy nő és egy gyerek holttestét is megtalálták.

Az iszlamisták 2015 májusában vették be Palmürát, és ókori városnegyedében óriási pusztítást végeztek tíz hónap alatt, amíg a várost ellenőrzésük alatt volt.

A közép-szíriai várost március végén sikerült a damaszkuszi rezsimnek visszafoglalnia, az orosz légierő támogatásával.

Az OSDH szerint a dzsihadisták uralma alatt legalább 280 embert gyilkoltak meg Palmürában. Az Iszlám Állam fegyveresei által nyilvánosan kivégzett áldozatok közé tartozott a romváros főrégésze, a 83 éves Háled el-Aszaad is, aki több mint 40 éven át vezette a Palmüra feltárását és fenntartását célzó munkát.

Már röviddel a város visszavétele után találtak egy 40 holttestet rejtő tömegsírt. A sírban fekvő áldozatok között több nő és gyerek is volt a SANA állami hírügynökség szerint. Volt, akiket lefejeztek, más holttestek pedig kínzások nyomait viselték – írja az MTI.

Top 0