• Külföld
Faktor

Tömegsírt találtak, lefejezett holttesteket rejtett

Megtalálták Líbiában az Iszlám Állam által több mint két éve lefejezett 21 kopt keresztény holttestét.

Fotó: Europress / YouTube - AFP

Fotó: Europress / YouTube - AFP

Az al-Ahrár líbiai tévé által péntek éjszaka idézett ügyészségi tájékoztató szerint a holtesteken ugyanaz a narancssárga zubbony volt, amelyet az áldozatok viseltek a kivégzésükről készített videofelvételen. A nyomozást vezető Szádik asz-Szúr azt mondta, a dzsihadisták egyik elfogott parancsnoka árulta el, hogy hova temették el őket.

Az Iszlám Állam líbiai ága 2015 januárjában jelentette be, hogy Szirt városában egy építkezésen elfogott 21 egyiptomi keresztényt. A néhány hónappa később videofelvételt tett közzé a kivégzésükről. Az ötperces felvételen látható volt, ahogy a tengerpartra vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik a túszokat, "a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit".

A kivégzés megdöbbentette a világot. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa "förtelmes és gyáva" tettnek nevezte egyhangúlag megszavazott állásfoglalásában. Az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök megtorlással fenyegetőzött, és az egyiptomi légierő a videofelvétel megjelenése után egy nappal bombázta az Iszlám Állam líbiai állásait.

Szeptember közepén Egyiptomban hét embert ítéltek halálra a kivégzéssel összefüggésben.

Szirt a radikális csoportok egyik fellegvára volt Líbiában. A terrorszervezet 2015-ben rohanta le, majd a tavalyi év végén a helyi líbiai erők az amerikai légierő támogatásával visszafoglalták a várost.

Kommentek:

Top 0