• Külföld
Faktor

Veszélyben a világ: erre készül az Iszlám Állam

Még a területi veszteségeikből is előnyt kovácsolnak a terroristák.

Fotó: Europress / HO / IS RAQAA - AFP

Fotó: Europress / HO / IS RAQAA - AFP

Gyakorlatilag szinte semmit nem érnek a katonai sikerek a terrorszervezettel szemben, mivel az Iszlám Állam már a virtuális kalifátus kialakításán dolgozik – mondja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) vezetője.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Alekszandr Bortnyikov szerint az, hogy a terroristák sorra veszítik el Irakban és Szíriában a megszállt városokat, nem jelenti az Iszlám Állam végét. A vereségek hatására a dzsihádisták egy új hálózat kiépítésére törekednek, amelyhez nem feltétlenül van szükségük területi bázisra. Bár ha arra kerülne sor, több ország is szerepel a célkeresztjükben, ahol újra felépíthetik a kalifátus alapjait - írja az Express.

    Ami viszont fontosabb most számukra, az a globális terroristahálózat megalapozása: rengeteg harcost küldtek el a Közel-Kelet instabil országaiba, hogy ott feszültséget keltsenek, új tagokat toborozzanak, és támadjanak, ha olyan utasítást kapnak. Emellett Európába, az Egyesült Államokba és a Távol-Keletre is megpróbálják bejuttatni legveszélyesebb harcosaikat, és ezzel egy időben az interneten keresztül támadásra buzdítják a radikalizmusra és erőszakra hajlamos muszlimokat.

    Bortnyikov szerint a stílusváltás nagyon veszélyes, mivel a terrorszervezet vezérei már azt kérik a potenciális tagoktól, hogy ne utazzanak Szíriába és Irakba, mert a titkosszolgálatok könnyen kiszűrhetik őket – inkább maradjanak a hazájukban, és ha aktuális, ott támadjanak. Ráadásul a terroristák egyre szélesítik támadásaik típusait, a robbantások, késelések, gázolások mellett egyre gyakoribbá válnak a kibertámadások is.

    Kommentek:

    Top 16