• Külföld
Faktor

Több tucat tömegsírt hagyott maga után az Iszlám Állam

Az AP amerikai hírügynökség 72 tömegsírt dokumentált az Iszlám Államtól (IÁ) visszafoglalt iraki és szíriai területeken, és valószínűsíti, hogy ez a szám még növekedni fog a terrorszervezet visszaszorításával párhuzamosan.

Fotó: Europress / Ilyas Akengin - AFP

Fotó: Europress / Ilyas Akengin - AFP

Az AP keddi beszámolója szerint interjúk, műholdfelvételek és saját kutatásai alapján határozta meg a tömegsírok számát, amelyek közül a legkisebb három tetemet rejtett, a legnagyobb feltehetően több ezret. Sok esetben csak a túlélők visszaemlékezései, az Iszlám Állam propagandaanyagai vagy műholdfelvételek alapján lehet megbecsülni, hogy hány tetemet rejtenek a tömegsírok. Az így készített összesítések alapján 5200 és több mint 15 ezer közé tehető a bennük elhantolt áldozatok száma.

Szinte minden területen, ahonnan kisöpörték a dzsihadistákat, újabb és újabb tömegsírok bukkannak elő, sokat közülük - például amilyen az iraki Ramádi stadionjában van - könnyű megtalálni, többségük csak egy vékony földréteggel van elfedve. Szirvan Dzsalál, a tömegsírok feltárásával foglalkozó Iraki Kurdisztáni Ügynökség igazgatója azt mondta, hogy a dzsihadisták minden tömegmészárlási technikát bevetettek: lefejezték áldozataikat, lelőtték őket vagy éppen autóval gázoltak át rajtuk, és még csak meg sem próbálták elfedni a borzalmas bűntények nyomait.

Szíriában feltehetően több százra tehető a tömegsírok száma, de eddig csak 17-re derült fény, és nagy részükhöz nem lehet hozzáférni, feltárásuk csak a dzsihadisták elűzése után jöhet szóba. Nagy tömegsírokra bukkantak Deir-ez-Zór tartományban. Az AP feljegyez egy esetet, amikor a térség elfoglalásakor a dzsihadisták meggyilkolták egy ottani törzs mintegy ezer tagját. A helyszínen találtak egy tömegsírt, amely közel négyszáz áldozat tetemét rejti. Rakka tartományban 160 katona földi maradványát találták meg hét nagy gödörben - a dzsihadisták azután végezték ki őket, hogy lerohanták a támaszpontjukat.

Az AP által dokumentált többi tömegsír Irakban van, és 16-tal kapcsolatosan - ezek jórészt olyan területen vannak, ahol túl veszélyes lenne a feltárásuk - a helyi illetékesek feltételezésekbe se bocsátkoznak az elhantolt áldozatok számát illetően. Hat tömegsírt találtak a Moszul és a szíriai határ között fekvő iraki Szindzsár-hegységben, ahonnan a kurd erők a jazidi kisebbség ellen 2014 augusztusában végrehajtott mészárlás után söpörték ki a dzsihadistákat. Az All-Source Analysis hírszerző ügynökség műholdfelvételeiből ítélve feltehetően tömegsír van a Moszul melletti Baduzs börtönben, ahol 2014 júniusában több mint 600 foglyot öltek meg a dzsihadisták.

Az AP egyelőre csak egy olyan esetről tud, amikor a tömegvérengzések miatt Iszlám Állam-harcosokat vontak felelősségre: augusztus 21-én Irakban felakasztottak 36 halálra ítélt dzsihadistát, akiket bűnösnek találtak egy tikríti támaszpont mellett elkövetett tömegmészárlásban. A vérengzés 2014-ben történt: az Iszlám Állam fegyveresei mintegy 1700, főként síita újoncot lőttek agyon, akik megszöktek a Tikrít város melletti Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek.

A terrorszervezet iraki offenzívájának első napjaiban elkövetett mészárlás után a lakosságon félelem lett úrrá, így a szélsőségesek könnyedén foglalták el Tikrítet és az ország második legnagyobb városát, Moszult. A holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, de a legtöbb újoncot tömegsírokba lőtték. A város 2015-ös visszafoglalása után az iraki hatóságok 14 sírból csaknem 600 tetemet exhumáltak.

Az ENSZ értelmezésében a tömegsír fogalmát olyan helyszínre alkalmazzák, ahol három vagy több - törvénytelenül, tömegesen vagy rögtönítélő eljárásban - kivégzett áldozatot temettek el. Nem tartoznak a fogalom alá a harcok, fegyveres konfliktusok során életüket vesztett személyek sírjai.

Kommentek:

Top 0