• Külföld

Vérben fürödhet Európa, borzalmas tervvel álltak elő a terroristák

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország - ez a három ország szenvedne el egy időben egy-egy nagyszabású terrortámadást, amelyekben emberek százai halnánk meg. Az Iszlám Állam egykori terroristája vallott a szervezet kegyetlen terveiről.

Harry Safro (Fotó: Dabiq)

Harry Safro (Fotó: Dabiq)

Harry Safro Németországban született, de az Egyesült Királyságban nőtt fel. 2015-ben utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Amikor azonban a 27 éves férfi visszatért Németországba, Brémában letartóztatták a rendőrök. Nem véletlenül tért vissza Európába: egy terrortámadás terveivel küldték haza a dzsihádisták - írja az Independent.

Mint mesélte, hazatérése előtt a terrorszervezet egyik maszkos titkosszolgálati vezetője azt mondta neki és egy német barátjának, hogy vissza kell utazniuk Németországba, és ott kell kivárniuk a támadási parancsot.

„Teljesen nyíltan beszélt a helyzetről: rengeteg emberük van Európában, akik csak arra a parancsra várnak, hogy támadják meg az európaiakat. És ez még a párizsi és brüsszeli terrortámadások előtt történt.”
Fotó: Europress / HO / Welayat Tarablos - AFP

Fotó: Europress / HO / Welayat Tarablos - AFP

A két férfinak azt mondták: az Iszlám Államnak rájuk most Németországban van szüksége.

„Végig azt mondták, valami olyat szeretnének, ami egy időben zajlik: sok-sok támadást rendeznének egyszerre Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban.”

Safro, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti, azt mondta, hogy több toborzó is volt az Egyesült Királyságban és Németországban, de őket a merényleteket előtt kivonták az országokból, mert nem alkalmasak a támadások végrehajtására. Viszont Franciaország tobzódik az önkéntes terroristajelöltektől.

Az egykor postásként dolgozó férfi azt mondta, több száz dzsihádista utazott vissza Európába. A toborzók elsősorban olyan embereket keresnek, akiknek már van bűnözői múltja – ez ugyanis a szervezett bűnözésen belüli kapcsolatrendszert is jelenthet. Ez pedig olyan emberekhez vezetheti el a terroristákat, akiknek van gyakorlata hamis útlevelek előállításában, vagy éppen emberek csempészésében.

Safro három hónapot töltött Szíriában – mint mondja, mikor szembesült az ottani élet brutalitásával, úgy döntött, visszatér Európába. Korábbi, véres jövőképet ígérő vallomásáról itt írtunk bővebben.

Kommentek:

Top 0