• Külföld
Faktor

Hátborzongató üzenetet küldtek a terroristák

Az Iszlám Állam videóban üzent Európának: újabb vérfürdőre készülnek.

Ijesztő videót készített az Iszlám Állam: egy terroristájuk Belgiumban, az antwerpeni főpályaudvar közelében sétál, miközben azt üzeni:

Még mindig itt vagyunk! És hamarosan támadunk!

A felvételen ugyanaz a zene hallható, amely az isztambuli Reina klubban történő merényletre figyelmeztető videóban szólt. Abban a támadásban 39 ártatlan halt meg.

Az antwerpeni főpályaudvar nem először szúr szemet az Iszlám Államnak. Az épületben korábban már letartóztattak két terroristát, akik három bőröndnyi robbanószerrel akartak épp merényletet végrehajtani - írja az Express.

A terrorszervezet rendszerint előbb fenyegető videót küld, majd egy-egy terrorista lecsap a megnevezett célpontra. Így az antwerpeni kisfilm is komoly aggodalomra ad okot. Belgium már régóta szerepel a terrorszervezet listáján, a tavaly márciusi brüsszeli robbanássorozat után azonban a helyi dzsihádisták háttérbe húzódtak. Akkor a hatóságok rendszeresen razziáztak – most azonban lazult a szorításuk. Valószínűsíthető, hogy a dzsihádisták megpróbálják kihasználni az éberség hiányát.

A mostani videót a terrorelhárítók internetes osztaga szúrta ki: ez a csoport naponta közel ezer, terrorista gyanús személy vagy szervezet internetes mozgását vizsgálja. Ők korábban is jelezték, hogy az Iszlám Állam újra nyugaton mozgolódik – próbálnak újra lecsapni Európában. Egy itteni merénylet ugyanis sokkal több új tagot vonz, mint tíz iraki robbantás…

Bár felmerült, hogy a videó hamis, a szakértők szerint a csalás lehetőségét ki lehet zárni: a fenyegetés az Iszlám Államtól érkezett. Komolyan kell venni.

Kommentek:

Top 0