• Belföld
Faktor

Eddig ezt lehet tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott tagjáról

A férfit Ferihegyen fogták el még tavaly év végén.

Évekig szabadon utazgathatott Európa-szerte az Iszlám Állam (ISIS) feltételezett tömeggyilkosa, akit december végén fogtak el Ferihegyen a magyar hatóságok, majd pénteken őrizetbe vették. Görögországban ugyanis 2016-ban menekültstátuszt kapott a 27 éves F. Haszan, így érvényes okmányokkal érkezett Magyarországra.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerint szigorítani kellene a jelenlegi szabályokat, hogy ne ismerjenek el politikai üldözöttként egy vezető tisztségben lévő dzsihádistát. "2016-ban óriási tömegek érkeztek Görögországba, így az ottani hatóságok próbáltak minél gyorsabban megszabadulni az emberektől. Már akkor is arra figyelmeztettünk, hogy ez a gyakorlat jelentősen növeli a terrorveszélyt Európában" – magyarázta a Blikknek a nyugalmazott ezredes.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint is köztudott, hogy Görögországban lehet a legkönnyebben belépni a schengeni övezetbe.

F. Haszan tömeggyilkosságban vett részt, amikor2016-ban a szíriai Homsz városában egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A terrorszervezet bosszúból a férfi húsz családtagját kivégezte. Haszan ezenkívül öngyilkos merényletek szervezésében is szerepe volt.

PestiSrácok.hu-nak megszólalt a vádlott ügyvédje, Kelen László, aki szerint az elsősorban belga titkosszolgálati információk mellett egy külföldi védett tanú elmondásából következtetnek Haszan terrorista hátterére. A portálra hivatkozva a Lokál arról ír, hogy a tanú a belga ügyészségen tett vallomást, és azonosította Haszant.

Kelen szerint ügyfele mindent tagad. A magyar hatóságok pedig azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam tagjait pontosan felkészítik, hogyan kell cselekedniük abban az esetben, ha elfogják őket.

Közben a Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte: vizsgálják Haszan európai tevékenységét és kapcsolatrendszerét, hiszen a gyanúsított elfogása előtt több európai országban is megfordult. A szír férfi korábbi bűnös tevékenységének feltárása érdekében a magyar terrorelhárítás együttműködik az Europollal, több ország rendvédelmi szervével és titkosszolgálatával. A TEK azt is vizsgálja, hogy F. Haszánnak köze lehet-e a párizsi és brüsszeli terrormerényletek elkövetőihez, például a Budapesten többször is járt Salah Abdeslamhoz.

Az M1 aktuális csatorna értesülései szerint az Európai Unióba érkezése után név nélküli bankkártyát kapott Haszan, a bankkártyára 500 eurót, vagyis 150 ezer forintot utaltak.

Kommentek:

Top 0