• Külföld
Faktor

Kegyetlen terv: csak romokat hagyna Európából az Iszlám Állam

Újabb rettenetes terrortámadás terve szivárgott ki: az Iszlám Állam piszkos bombák százaival törölne el a föld színéről több európai nagyvárost.

Fotó: Europress / Delil Souleiman - AFP

Fotó: Europress / Delil Souleiman - AFP

A Szíriából Európába visszatérő terroristák egyre véresebb terrortámadások terveit kapják meg. Most arra készülnek, hogy drónokkal szállítanának sűrűn lakott európai városok felé piszkos bombákat, így pedig a lehető legtöbb ártatlannal végeznének - írja az Express.

Erre a veszélyre figyelmeztet egy brit állami kockázatelemző vállalat, a Pool Re. A cég az Európába visszaérkező fanatikusok képességei alapján vonta le a következtetést – a visszatérő harcosok közül ugyanis sokan kaptak bomba- vagy vegyifegyver készítő kiképzést.

Az Iszlám Állam Szíriában és Irakban is nagy mennyiségű vegyifegyver-készletet szerzett, amelyet többször is bevetettek a lakosokkal szemben, valamint egy alkalommal egy amerikai katonai bázisra szórtak mustárgázzal töltött bombákat. Moszulban pedig piszkos bombák előállításával kísérleteztek. A tudást és az eszközöket előbb-utóbb átszállítják Európába is, főleg, mivel egyre nagyobb területeket veszítenek el a Közel-Keleten.

A jelentés készítői szerint nyugati célpontok, elsősorban brit városok számíthatnak egy vegyi vagy esetleg sugártámadásra. A bombák szállításához a terroristák drónokat használhatnak – a közel-keleti háborús zónákban már többször is ezt tették.

A kegyetlen tervek megfékezését az is nehezíti, hogy egyelőre nem tudni, honnan szereztek a terroristák a bombák előállításához szükséges mustárgázt: lehet, hogy készleteket találtak Szíriában, de több szakértő is arra gyanakszik, hogy a terroristák között vannak olyan vegyészmérnökök, akik elő tudják állítani a gyilkos gázt. Ebben az esetben pedig bármikor bombák tucatjait köthetik a drónokra.

Kommentek:

Top 0