• Külföld
Faktor

Rémisztő lépéseket tesz az Iszlám Állam

A terrorszervezet iraki állásai körül egyre szorosabbra vonják a gyűrűt a szövetséges erők, ezért a dzsihádisták költöztetik az apparátusukat - Jordánia határába. Ez azonban újabb aggodalomra ad okot: lehet, hogy az Iszlám Állam Jordánia elfoglalására készül?

Fotó: Europress / HO / IS Raqqa - AFP

Fotó: Europress / HO / IS Raqqa - AFP

A fegyverek és katonai járművek jelentős részét már átszállították Ar-Rutbahba, a határ mellett fekvő iraki településre. A terület stratégiailag is fontos, hiszen a jordán fővárost, Ammant köti össze olyan iraki nagyvárosokkal, mint például Moszul. Az egyre több vereséget szenvedő terroristáknak pedig új földekre van szükségük, így könnyen lehet, hogy Jordánia a következő célpontjuk - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Jordánia eddig nagyrészt kimaradt a terrorizmus elleni háborúból, és a merényletek is elkerülték, de rengeteg menekült érkezett már az országba: a polgárháború kitörése óta naponta kétezernél is több iraki vagy szíriai lépi át a határt, a szíriai migránsok száma Jordániában már elérte az 1,4 milliót.

    Ha a területi célok nem lennének elég aggasztóak, az Iszlám Állam más kérdésben is fejlődött: létrehozták saját közösségi oldalukat, amelyen keresztül híveiknek és potenciális tagjaiknak terjeszthetik ideológiájukat, valamint újabb terrortámadásokat tervezhetnek meg. A terrorszervezet erre a célra eddig is rendszeresen a közösségi médiát használta, de a titkosszolgálatok ezeket már egyre alaposabban vizsgálják, hogy kiszűrjék a gyanús megmozdulásokat. Az új hálóra azonban még nem tudtak bejutni.

    Kommentek:

    Top 16