• Külföld
Faktor

Mészárszékké változott a város, ahova a civilek "biztonságban" hazatérhettek

A szíriai hadsereg kiszorította az Iszlám Állam terroristáit Manbidzs városából, a civilek visszatelepülését is engedélyezték, mert a helyzetet biztonságosnak ítélték. A lakosokat azonban több száz rejtett bomba fogadta - már legalább 69-en haltak meg a terroristák "búcsúajándékai" miatt.

Fotó: Europress / Delil Souleiman - AFP

Fotó: Europress / Delil Souleiman - AFP

Biztonságos hazatérést ígértek a civileknek, mégis vérfürdőben volt részük, mikor néhány szárazföldi akna 69 embert, köztük 19 gyereket gyilkolt meg. A városból augusztusban űzték ki az Iszlám Állam terroristáit a kurd és török támogatást élvező szír katonák, de a bombákat úgy tűnik, nem sikerült eltakarítani - írja az Independent.

Kapualjak, ágyak, cipők, tévék, hűtőszekrények – mind rejthet egy-egy tömeggyilkos készüléket, amelyet a terroristák hagytak maguk után azért, hogy távozásuk után is hatalmas pusztítást vihessenek végbe a civilek soraiban. De találtak már bombákat az iskolákban, parkokban és az utakon is – tehát olyan helyeken, ahol általában sok ember van.

„Az Iszlám Állam gyakorlatilag mindenhol bombákat hagyott maga után”

- mondta Ole Solvang, a Human Rights Watch szervezet munkatársa.

Mint mondta, arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma még tovább fog nőni: minél több ember tér vissza a városba, annál több rejtett bomba robbanhat.

A terroristák taktikája nem ismeretlen, hiszen már több felszabadított városban hagytak maguk mögött ilyen gyilkos „ajándékot”. Jelenleg is folyik az Iszlám Állam iraki bázisának, Moszulnak az ostroma, és nemsokára kezdődik a „kalifátus fővárosának”, a szíriai Rakkának a felszabadítási hadművelete is. Mindkét ostrom hónapokig húzódhat, a konfliktus előtti napokban több milliós lakosságú városokból szinte csak romok maradnak – és bombák, amelyek csak a gyanútlan civilek visszatérésére várnak.

Kommentek:

Top 0