• Külföld
Faktor

Borzalmas tervek: erre készült az Iszlám Állam Európában

Több mint két évvel a párizsi terrortámadás után derült ki, hogy az Iszlám Állam nem a francia fővárosban kezdte volna európai mészárlásait - az első célpont Barcelona volt.

Fotó: Europress / Pau Barrena - AFP

Fotó: Europress / Pau Barrena - AFP

Egy amerikai magazin most hozta nyilvánosságra az eddig eltitkolt terveket. E szerint az Iszlám Állam akkor még létező spanyol sejtje egy a párizsihoz nagyon hasonló merényletsorozatot hajtott volna végre 2015 szeptemberében a katalán fővárosban. A csoport gépfegyverekkel, robbanómellényekben rohant volna le koncerttermeket, bárokat és egy rangos sportrendezvényt, hogy aztán válogatás nélkül gyilkoljanak a tömegben - írja a The Local.

A tervek azonban júniusban megbuktak, miután Lengyelországban letartózták a sejt marokkói származású fejét, Abdeldzsalil Ait el-Kaidot. A férfi 2014 szeptemberéig élt a spanyol Torreviejában, majd Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Itt ismerkedett meg azzal a belga Abdelhamid Abaauddal, aki a 130 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadást is kitervelte és irányította. Az ő tanácsai mentén kezdte el kidolgozni el-Kaid a barcelonai merényletek terveit, de Varsóban lekapcsolták, így a sejt elvesztette a kapcsolatát az „aggyal”, és a támadások is meghiúsultak.

A CTS Sentinel két madridi székhelyű, terrorizmussal foglalkozó kutatóközpont hozzájárulásával hozta nyilvánosságra az adatokat, valamint több rendőrt, titkosügynököt és bírót, ügyészt is meghallgattak az eset kapcsán.

Bár el-Kaidéknak nem sikerült lecsapniuk, 2017 augusztusában Barcelonát is elérte a terror, egy főleg marokkói bevándorlók leszármazottaiból álló sejt 16 embert gyilkolt meg a katalán fővárosban és Cambrilsban, de eredeti terveik szerint ennél sokkal több helyen támadtak volna. Ennek a sejtnek azonban a hatóságok szerint nem volt semmi köze a 2015-ös csoporthoz.

Kommentek:

Top 0