• Külföld
Faktor

Letartóztatták az Iszlám Állam amerikai vezérét!

Letartóztatták az amerikai rendőrök azt a férfit, aki társaival együtt fiatal amerikaiakat toborzott az Iszlám Államnak, és aki véres merényletekre készült.

A 22 éves Guled Omart és két társát ítélték el terrorista cselekmények miatt Minnesotában. Omar, a csoport vezetőjeként 35 évet kapott, míg két 22 éves társa 30 évig ül majd a börtönben - írja a BBC.

A szomáliai-amerikai férfi vezette azt a terrorista sejtet, amely pénzzel, fegyverekkel és friss harcosokkal akarta támogatni az Iszlám Államot, valamint Amerikán belüli merényletekre is készültek. A vezetőn és két helyettesén kívül még hat terroristajelöltet tartóztattak le az amerikai rendőrök – őket 15 év börtönbüntetésre ítélték.

Tárgyalásán Omar azt mondta, tisztában van bűnei és ítélete súlyával. Mint mondta, gyerekkora óta az igazság híve, de nemrég „letévedt az útról”. A bíró azonban nem hitt a férfi bűnbánatában – pedig a szemtanúk szerint Omar a tárgyaláson „krokodilkönnyeket sírt”, hogy meglágyítsa az esküdtek szívét.

Az Egyesült Államok államai közül Minneapolsiban él a legtöbb szomáliai bevándorló. 2007 óta legalább 22-en hagyták el az országot azért, hogy különböző szélsőséges iszlamista terrorcsoportokhoz csatlakozzanak.

Kommentek:

Top 0