• Külföld
Faktor

Káromkodva szidta a színész Istent és Szűz Máriát, ezután durvultak el az események

A spanyol férfi három nő mellett állt ki, de sokan nem értékelték, amit írt.

Csütörtökön hallgathatja ki a bíróság Willy Toledo spanyol televíziós és filmszínészt, akit szerdán őrizetbe vettek, mert már kétszer nem ment el a bírósági meghallgatására. Toledót istenkáromlással gyanúsítják, mert tavaly a közösségi médiában Istenen és Szűz Márián gúnyolódott egy posztban, amiben három, istenkáromlás miatt bíróság elé állított nőt vett védelmébe.

Toledo tavaly kifigurázta posztjában, hogy a demokratikus Spanyolországban a XXI. században bíróság elé állítanak embereket a véleményük kifejtéséért, ezért pedig most ő is bíróság előtt felelhet.

Toledo kicsit sem volt visszafogott: "Sz**k Istenre, és marad bennem elég sz**, hogy még a Szűz Mária szentségére, szüzességére és dogmájára is sz**k. Ez az ország elviselhetetlenül szégyenteljes, undorodom" - írta, miután a spanyol hatóságok bíróság elé állítottak három feminista tiltakozót, akik egy egyházi körmenetet utánozva egy hatalmas vaginával vonultak fel Sevillában.

Toledo megnyilvánulása nagy vihart kavart, a Keresztény Ügyvédek Egyesülete azonnal tiltakozott, mert szerintük Toledo "nevetség tárgyává tette Istent és Szűz Máriát".

Az ügy akkor kezdett komolyra fordulni, amikor Toledo nem volt hajlandó megjelenni bírósági idézésére, mondván "nem követtem el semmilyen bűncselekményt, úgyhogy semmi szükség rá, hogy bíróság elé álljak". Majd miután másodszor se ment el, a madridi bíróság elrendelte az előállítását.

A The Guardian beszámolója szerint Spanyolországban az elmúlt hónapokban megszaporodtak az ilyen, a szólásszabadságot kikezdő ügyek, twitterezőket és rappereket állítottak bíróság elé, mert posztjaikban vagy dalszövegeikben a vád szerint a terrorizmust támogatták, vagy a királyt sértegették. Az Amnesty International mindezt a szólásszabadság elnyomásaként értékelte.

Kommentek:

Top 0