• Külföld

Ismét tüntettek az Uber ellen

Az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tüntettek a taxisok Rio de Janeiróban pénteken. Az akció megbénította a brazil nagyvárost: dolgozóik ezrei nem tudtak eljutni munkahelyükre, és a nemzetközi repülőteret is alig lehetett megközelíteni.

A taxisok péntek hajnalban kezdtek el oszlopokba rendeződni a több mint 6 millió lakosú nagyváros különböző körzeteiben. Lezárták a fontosabb útvonalakat is Rio de Janeiro központjában. A tüntetés megbénította a Galeao nemzetközi repülőtérre vezető sugárutat is.

A főbb brazil légitársaságok - a TAM és a GOL - pénteken közleményt adtak ki: akik nem tudnak kiérni a repülőtérre a forgalom megbénulása miatt, a következő 15 nap valamelyikére átfoglaltathatják jegyüket. Sokan azért nem érték el gépüket, mert képtelenség volt taxit fogni.

Fotó: Europress - Yasuyoshi Chiba / AFP

Fotó: Europress - Yasuyoshi Chiba / AFP

A helyzet helyi idő szerint fél 11 körül javulni kezdett, amikor a taxisofőrök fokozatosan megszüntették az akadályokat. A polgármesteri hivatal előzőleg arra utasította a rendőrséget, hogy próbálja meg feloldani az útzárakat.

A tiltakozók elsősorban azt kifogásolják, hogy az Uber „dolgozói" nem fizetnek adót, és nem gondoskodnak az utasok biztonságáról. A tüntetést arra a bírói döntésre válaszul szervezték, amely ideiglenesen megtiltja a Rio de Janeiró-i városvezetésnek az Uber-sofőrök megadóztatását.

Az amerikai Uber ellen több országban felemelték szavukat a hagyományos taxisofőrök, mert szerintük a közösségi szolgáltatás számukra hátrányos versenyhelyzetet teremt – írja az MTI.

Top 0