• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Ismét Merkel pártja nyert Szász-Anhaltban, de elveszítette többségét

A németországi Szász-Anhalt tartományban a 2002 óta kormányzó Kereszténydemokrata Unióra (CDU) szavaztak a legtöbben a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az első eredménybecslések szerint, de a koalíció a szociáldemokrata párt gyengülése és az Alternatíva Németországnak előretörése miatt elveszítette többségét.

Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések alapján a CDU támogatottsága csökkent: 2011-es 32,5 százalék után 29-30,5 százalékot szereztek, de így is fölényesen megnyerték a választást és ismét kormányt alakíthatnak.

Az ország keleti felén, a volt NDK területén fekvő tartományban a második helyen az Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 21,5-23 százalékkal. Ez az eddigi legnagyobb sikere a 2013-ban alakult, főleg a keleti tartományokban népszerű pártnak, amely az Angela Merkel vezette szövetségi kormány menekültpolitikájának éles bírálatára építette kampányát.

A harmadik helyen a Baloldal végzett 16,5-17 százalék körüli eredménnyel, jelentősen gyengülve a 2011-ben elért 23,7 százalékhoz képest. Az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött párt eddig stabilan a második számú politikai erő volt Szász-Anhaltban.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Merkel támogatói Stuttgartban. Fotó: Europress - Patrick Seeger / dpa / AFP

  Merkel támogatói Stuttgartban. Fotó: Europress - Patrick Seeger / dpa / AFP

  A CDU eddigi koalíciós partnere, az SPD még nagyobb veszteségeket szenvedett el: a 2011-es 21,5 százalékhoz képest 10 százalékkal gyengült. Az ARD televízió eredménybecslése szerint a szavazatok 11 százalékát, a ZDF televízió szerint a szavazatok 12 százalékát szerezte meg, így a negyedik helyre csúszott vissza. 

  A Zöldek a 2011-es 7,1 százalék után a szavazatok 5,5 százalékát szerezhették meg.

  A magdeburgi Landtagban a liberális FDP is képviseletet szerezhet, a becslések szerint az 5 százalékos bejutási küszöbön áll.

  A CDU-SPD koalíció elveszítette többségét. Soha nem fordult még elő, hogy a két néppárti politikai erő nem tud egy tartományban a helyi Landtagban többségi támogatottsággal rendelkező kormányt alakítani. Egyelőre bizonytalan, hogy a CDU számára milyen partnerek jöhetnek szóba. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni.

  A választási részvételi arány 63 százalékos volt, 11,8 százalékponttal emelkedett 2011-hez képest – írja az MTI.

  Top 16