• Külföld

Ismerte a brüsszeli terroristákat a Párizsban elfogott férfi

Tovább folytatódnak a letartóztatások a brüsszeli terrortámadás kapcsán. A belga fővárosban csütörtökön hat embert tartóztattak le a rendőrök, de Párizsban is rajtaütött a rendőrség egy merényletet tervező férfin. Reggel pedig még egy keresett terroristát elfogták.

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

Fotó: Europress / Dirk Waem - AFP

A brüsszeli letartóztatások a város különböző részeiben történtek. A rendőrség csak annyit árult el, hogy hat embert vettek őrizetbe, de sem a nevüket nem mondták meg, sem a brüsszeli robbantásokhoz való esetleges kapcsolatukról nem adtak ki információkat – írja a BBC.

Három, autóban tartózkodó férfit Brüsszel központjában, a főügyészség közelében állítottak elő. Egy embert a külvárosban, Jettében, kettőt pedig Schaerbeekben tartóztattak le - vagyis abban a negyedben, ahol a terroristák korábban laktak. Egy ettől független esetben a francia rendőrség is letartóztatott Párizs közelében egy férfit.

Mind a novemberi párizsi, mind a brüsszeli terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A nyomozás előrehaladtával az is egyre tisztábban látszik, hogy a brüsszeli merénylet résztvevőinek többsége már a párizsi tömeggyilkosság előkészítésében is közreműködött. A terroristák ugyanahhoz a sejthez tartoztak.

A brüsszeli letartóztatásokra csütörtök éjszaka került sor, majd a rendőrök Schaerbeek körzetben tartottak razziát: házról házra jártak, újabb gyanúsítottak után kutatva. Néhány lakó azt mondta, a razzia alatt robbanásokat is hallott, de a hatóságok még nem erősítették meg, hogy robbanószernek is köze volt-e az akcióhoz. A Guardian információi szerint kommandósok és legalább egy helikopter vett részt az akcióban. Az eddigi információk szerint több embert nem tartóztattak le, de a rendőrök robbanóanyagokat találtak egy lakásban.

Reggel viszont elfogtak még egy terroristát: azt, aki ott volt a metróban a robbantáskor, de elmenekült a helyszínről.

Ugyanahhoz a sejthez tartozhatott a párizsi terroristaSzintén csütörtökön este a francia rendőrség is terrorelhárító razziát tartott Párizs északnyugati külvárosában, Argenteuil-ban, miután órákkal korábban őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett. A férfi lakásában a Le Point információi szerint robbanószereket is találtak. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint a francia állampolgárságú férfi már a támadás előkészítésének „előrehaladott szakaszában” járt. A jelek szerint sem a brüsszeli, sem a párizsi terrortámadással nem állt közvetlen kapcsolatban, hanem egyénileg cselekedett. Szakemberek éppen ettől tartottak, hogy akárcsak San Bernardino esetében, ezúttal is az egyénileg tevékenykedő radikálisok indítanak támadásokat a brüsszeli eset hatására.

A francia sajtó rendőrségi forrást idézve azt állítja, hogy a letartóztatott férfi a 34 éves Reda Kriket, és múlt évben a brüsszeli bíróság már távollétében 10 évre elítélte, mert közel 30 tagot toborzott az Iszlám Államnak. És ugyan állítólag nem volt közvetlen köze sem a párizsi, sem a brüsszeli merényletekhez, a sejttek kapcsolatban állt. Sőt, sajtóhírek szerint Reda a terrorszervezet belgiumi toborzórészlegének egyik fő embere volt.

Az MTI azt írja, Reda Kriket a Párizshoz közeli Courbevoie-ban született, és Brüsszel Ixelles nevű negyedében élt. A neve korábban sem volt ismeretlen a rendőrség előtt, korábban rablásért többször elítélték, majd 2014-ben Szíriába utazott. A férfit tavaly Abdelhamid Abauddal együtt távollétében ítélték el Brüsszelben azért, mert terroristákat toborzott – a párizsi terrortámadás főszervezőjét napokkal a merénylet után a francia rendőrség egy hétórás ostrom során ölte meg.

Sorra követték el a hibákat a hatóságokCsütörtökön a belga hatóságok elismerték, hogy hibát követtek el az egyik brüsszeli öngyilkos merénylővel kapcsolatban. Törökország ugyanis még 2015 júniusában letartóztatta és kiutasította Ibrahim el-Bakraouit az országból, és értesítették Belgiumot arról, hogy egy „veszélyes külföldi harcos” érkezett hozzájuk Szíriából. A jelek szerint azonban Belgium – és Hollandia – nem vett tudomást a figyelmeztetésről. A belga hatóságok most azzal védekeznek, hogy bizonyítékok nélkül nem tartóztathatták volna le a férfit.

Fotó: Europress / Belgian Federal Police - AFP

Fotó: Europress / Belgian Federal Police - AFP

A hiba miatt a belga bel- és igazságügyi miniszter is felajánlotta lemondását, de a miniszterelnök ezt nem fogadta el. Ibrahim el-Bakraoui volt a középső férfi azon a képen, amelyet három terroristáról rögzített a Zaventem reptér biztonsági kamerája. A férfi egyik társával együtt robbantotta fel magát, tizenegy embert öltek meg. A társa nagy valószínűséggel Najim Laachraoui lehetett, akinek a DNS-ét már korábban a párizsi robbanóövekkel kapcsolatban azonosították - ő lehetett a sejt bombagyárosa. A harmadik, fehér ruhás férfi nem robbantotta fel magát, a robbanószerekkel megtöltött bőröndöt a helyszínen hagyta, azóta is szökésben van – a rendőrségnek még nem sikerült azonosítania.

El-Bakraoui testvére, Khalid is részt vett a terrortámadásban, ő az Európai Unió intézményeihez közel eső Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet, húsz embert megölve. A nyomozás mostani szakasza szerint valószínűleg Khalid sem volt egyedül, még egy merénylőt keres a rendőrség. Egy névtelen forrás szerint ugyanis a metró biztonsági kamerájának felvételén Khalid mellett látható egy férfi is, aki szintén nagy táskát cipel. Az egyelőre még nem derült ki, hogy az akció során a férfi is meghalt-e.

A nyomozók szerint a brüsszeli terrorista sejt egy még nagyobb, Párizshoz hasonló terrortámadáson dolgozott, amelyben lőfegyverrel és öngyilkos merényletekkel gyilkoltak volna. Emellett egy atomerőmű megtámadásának előkészítésén is dolgoztak. A további terrortámadásokkal kapcsolatban újból felmerült Salah Abdeslam neve, valószínűleg köze lett volna ezekhez a merényletekhez is.

Abdeslamot négy hónapnyi bujkálás után múlt pénteken, azaz négy nappal a robbantások előtt lőtte meg és tartóztatta le a belga rendőrség. A lakást, ahol a párizsi terroristák egyetlen túlélője lakott, hamis papírokkal Khalid el-Bakraoui bérelte. Mint kiderült, egy rendőr már tavaly decemberben továbbította a rendőrségnek Abdeslam búvóhelyének címét, de a dokumentumok azonban elakadtak a rendőrkapitányságon.

Fotó: Europress / Patrik Stollarz - AFP

Fotó: Europress / Patrik Stollarz - AFP

Abdeslam ügyvédje azt mondta csütörtökön, hogy 26 éves védence meggondolta magát, és nem utasítja el tovább a Franciaországnak való kiadatását. A belga születésű, francia állampolgárságú Abdeslam azt is állította, hogy nem volt tudomása a brüsszeli robbantásokról. A terrorista és két másik gyanúsított tárgyalását április 7-ig eltolták.

Az Európai Unió rendőrsége, az Europol jelentése szerint a dzsihádisták európai hálózata sokkal nagyobb és veszélyesebb, mint az korábban hitték. Robert Wainwright igazgató szerint közel ötezer főre tehető azoknak a száma, akik Európában radikalizálódtak, Szíriába vagy Irakba utazva tapasztalatokat szereztek, és sokan vissza is tértek közülük a kontinensre.

Brüsszel már évek óta az európai terrorizmus központja, a hatóságoknak ugyan voltak információi a támadásokkal kapcsolatban, mégsem tudták megelőzni azokat. Emiatt nemzetközi kritikaáradat érte a belga kormányt. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker azonban védelmébe vette Belgiumot.

Az dobja rájuk az első követ, aki még nem követett el hibát. Az 1970-es, 1980-as években terrortámadások voltak az Egyesült Királyságban és Németországban. A közelmúltban terrortámadások voltak Spanyolországban, Olaszországban és legutóbb Franciaországban is. Az embereknek abba kéne hagyniuk Belgium kritizálását.

Top 0