• Belföld
Faktor

Ismeretlen darázsfaj jelent meg Magyarországon

Biztos, hogy nem őshonos fajról van szó.

Még a hazai szakértők előtt is ismeretlen az a darázsfaj, amelyet egy budai ház erkélyének ablakán találtak. Boros Tibor méhrajbefogó öt éve kezdte a rovarok irtását, de ilyen fészekkel még ő sem találkozott - írja a Blikk, ahol képeket is láthat az estről.

Tulajdonképpen ugyanolyan fészekkel volt dolgom, mint a német vagy francia darazsak esetében: papírfészekben dolgoztak a rovarok, csakhogy a nagy labdafészek alatt egy cső alakú forma vezetett ki. Amikor pedig a labda elég nagy a rovaroknak, ez a cső leválik, s így dolgoznak tovább „lakhelyükön”
Forrás: Wikipedia

Forrás: Wikipedia

A szakembert Budára riasztották, ahol a tulajdonost meg is csípte a nálunk korábban nem látott faj egyik egyede. Biztos, hogy nem őshonos fajról van szó, vélhetően déligyümölcsökkel érkeztek az országba, majd elszaporodtak.

Ugyanúgy, mint a többi fajnál, egy fészekben több ezer darázs lehet. A legutóbbi címen a tulajdonost megcsípte, ebből állapítottuk meg, hogy vélhetően nem olyan veszélyes, mint a lódarázs. A tünetek és maga a fájdalmas csípés ugyanolyan, mint a többinél. Persze, aki allergiás rá, annak halálos lehet

– mondta Tibor. A méhész feltételezése szerint bizonyos kürtősdarázsról lehet szó, de a talált rovarokból vizsgálatra küldött pár darabot. Boros egyébként óva int mindenkit, akik darazsakat fedeznek fel a házukban, hogy maguk lássanak neki az irtásnak, ugyanis egy fészekben akár több ezer darázs is lehet, az irtási kísérlet pedig feldühítheti őket, így akár életveszélyesek is lehetnek.

Kommentek:

Top 0