• Élet
Faktor

Kiderült, a gyerekek idővel elfelejtik a szörnyű iskolai élményeket

A gyerekkori piszkálódás és csúfolódás okozta szorongás és depresszió idővel enyhül, ez pedig azt mutatja egy új tanulmány szerint, hogy a gyerekek képesek kigyógyulni az ilyesmiből.

A rossz időszak után jön a jobb.

A rossz időszak után jön a jobb.

A University College London tudósai 11 ezer ikergyereket vizsgáltak meg és azt találták, hogy két évig még fennálltak a szorongásos problémáik, de öt év múlva ezek eltűntek. A gyógyulásban nagyon fontos szerepe van az iskolai zaklatás hatásainak minimálisra csökkentésének.

A pszichiáterek szerint ugyanis az iskolai zaklatás sokáig súlyos hatással lehet a fiatalok mentális egészségére. A kutatók a JAMA Psychiatry-ban számoltak be eredményeikről.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A 11 ezer iker vizsgálatából kiderült, hogy a zaklatástól szorongás, depresszió, hiperaktivitás és viselkedési problémák jelentkezhetnek a gyerekeknél.

    Ezek a hatások idővel csökkenhetnek. Azok a 16 évesek például, akiket 11 éves korukban piszkáltak, már kevésbé voltak hajlamosak paranoiára.

    A tanulmány szerzője, Jean-Baptiste Pingault szerint az eredmények reménykeltőek, mert a gyerekek még könnyebben gyógyulnak. A fontos pedig az, hogy inkább megelőzzék az iskolai zaklatásokat – írja a BBC.

    Kommentek:

    Top 16