• Külföld
Faktor

Eddig a hírszerzésnek dolgozott, most az űrbe megy

Először küld afroamerikai asztronautát a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Jeanette Epps fizikus, űrmérnök korábban a Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA) dolgozott. Űrutazása 2018 májusában indul Kazahsztánból a Szojuz űrhajó fedélzetén. Hat hónapot lesz majd a nemzetközi űrállomáson más, többségében orosz asztronautákkal, bár a legénységnek lesz még egy amerikai tagja, Andrew Feustel.

A Nemzetközi Űrállomás. Fotó: NASA

A Nemzetközi Űrállomás. Fotó: NASA

Epps a New York állambeli Syracuse-ban, a Le Moyne Egyetemen diplomázott fizikusaként, majd űrmérnökként szerzett doktorátust a Marylandi Egyetemen. Karrierjét tervezőmérnökként 2002-ben kezdte a Ford Motorsnál, aztán hét és fél évig a CIA-nak dolgozott technikai hírszerző tisztként.

A NASA 2009 júliusában válogatta be űrhajósprogramjába. Feladatai közé tartozik majd a technikai háttér biztosítása azon problémák megoldásában, amelyekkel a Nemzetközi Űrállomás hatfős csapata szembesülhet küldetése során.

Jeanette Epps kemény kiképzésen vett részt, hogy a misszió tagja lehessen. Részt vett például egy túlélőtréningen a vadonban és megtanult oroszul is, hogy tudjon kommunikálni a csapat többi tagjával.

A legénységben valószínűleg ő lesz az egyetlen nő, de mint mondta, ez egyáltalán nem zavarja:

Ugyanolyan ember vagyok, mint a többiek. Ugyanazt a munkát végzem, mint ők

– fejtette ki véleményét, utalva a férfiak uralta szakmákban szerzett tapasztalataira.

A NASA eddigi 321 asztronautájából 16 volt afroamerikai - egyikük az űrügynökség jelenlegi igazgatója, Charles Bolden -, közülük 5 nő.

Kommentek:

Top 0