• Külföld
Faktor

Megrázó felvételek érkeztek a hurrikánról

A Floridában pusztító vihar ugyan 2-es erősségűre csökkent, de óránkénti 175 kilométeres széllökéseivel és az óceán négy-ötméteresre korbácsolt hullámaival változatlanul életveszélyes. A vihar elsősorban az állam nyugati partvidékén, Tampa környékén erős.

Tampában és Miamiban este hét órától kijárási tilalmat vezettek be, Dél- és Közép-Floridában már több mint 3 milliónyian vannak áram nélkül. Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.

"A rossz hír az, hogy ez egy nagy szörnyeteg" - mondta a hurrikánról vasárnap este Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. "Most az életek és nem a költségek miatt aggódunk" – tette hozzá. Dicsérte a parti őrséget és a FEMA-t, amely a felkészülésnél is kiváló munkát végzett. "De a neheze még csak most jön" - szögezte le. Az elnök bejelentette, hogy nemsokára Floridába látogat, de pontos időpontot még nem mondott.

Florida déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió embert evakuáltak, és nagyon kevesen vannak, akik otthonukban maradtak. Hozzájuk intézett felhívást Rick Scott kormányzó vasárnap este, s arra szólított fel mindenkit, hogy ne menjen ki, mert az utcákon hömpölygő, helyenként derékig érő víz szinte bizonyosan fertőző.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Miamiban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is. Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.

    Az NBC televízió esti jelentése szerint Ernest Hemingway Nobel-díjas író múzeummá alakított háza Key Westen a csodával határos módon teljesen épségben maradt. Dave Gonzales, a történelmi épület és múzeum kurátora megerősítette azt is, hogy a ház mind az 54 macskája szintén épségben átvészelte az Irma hurrikánt. A cicák Hemingway Hófehérke nevű macskájának a leszármazottai. Ennek bizonyítéka, hogy sokuknak hat ujja van, ami Hófehérke genetikai öröksége.

    Kommentek:

    Top 16