• Külföld
Faktor

Irán szerint az Egyesült Államok ellenséges és megbízhatatlan

Irán tavaly nyáron megegyezésre jutott atomprogramjával kapcsolatban, amelynek hatására sok, Iránnal szembeni szankciót feloldottak. De nem mindet.

Az Egyesült Államok továbbra is alapvetően ellenséges Iránnal szemben, és Washington politikája aláássa az Iránnal szemben feloldott amerikai szankciókból származó előnyöket - mondta Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

Fotó: AFP/HO/Khamenei.ir

Fotó: AFP/HO/Khamenei.ir

A nemzetközi szankciók feloldása óta több tucatnyi külföldi üzleti delegáció járt Teheránban és több milliárd dolláros üzletek köttettek. Számos európai bank és pénzügyi vállalkozás azonban a még meglévő amerikai kényszerintézkedések miatt távol maradt Irántól. Hamenei szerint ez annak a jele, hogy az iráni gazdaságnak önmagára kellene támaszkodnia, mert az Egyesült Államok és szövetségesei nem megbízható partnerek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az iráni központi bank korábban ugyancsak azt mondta, hogy a továbbra is érvényben lévő amerikai szankciók riasztják el az európai cégeket.

    Hamenei kijelentései ellentétben állnak az iráni ranglétrán őt követő, mérsékelt Haszan Róháni iráni elnök álláspontjával, aki a közel-keleti ország megnyitását sürgeti a piacok előtt. Róháni azt mondta, a gazdasági növekedés kulcsa a nyitás más országok felé.

    A februári kettős választásokon az elnök és szövetségesei többséget szereztek a teheráni törvényhozásban, így Róháninak lehetősége nyílik reformjavaslatai elfogadtatására a parlamentben. Hameneinek és konzervatív szövetségeseinek azonban még így is elegendő hatalmuk van az törvénytervezetek elgáncsolásához.

    Top 16