• Külföld
Faktor

Szenzáció Iowában: Trump kikapott- Sanders az új Obama?

A várakozásokkal ellentétben Ted Cruz nyerte a republikánus előválasztást, négy százalékponttal előzte Donald Trumpot, aki Marco Rubiot is alig előzte meg. Cruz 7 delagáltat szerez, Trump és Rubio 6-6-ot. A demokratáknál szoros a verseny, Clinton és Sanders között egy százalékon belül a különbség. Sanders Obamát utánozza, aki 8 éve egy vesztes New Hampshire-i előválasztás után mondta el élete leghatásosabb beszédét.

A részeredmény

Republikánusok (99 százalékos feldolgozottság)

EZT IS AJÁNLJUK:

  Cruz   28%

  Trump 24 %

  Rubio 23 %

  Carson 9 %

  Demokraták (99 százalékos feldolgozottság)

  Clinton 49,9 %

  Sanders 49,5%

  O'Malley 0,6 %

  A CNN entrance pollja - a caucusra érkezők megkérdezése alapján - még azt jelezte előre, hogy Trump 27 százalékot kaphat, Cruz 22-t, Rubio 21-et. Ez Trumpnak és Rubionak jelentett volna sikert, de ezt csak Rubio eredménye támasztotta alá.

  A demokratáknál Hillary Clinton győzelmét várták, 50 százalékos eredménnyel, Bernie Sanderst 44 százalékra várták.

  Az első győztes beszédet a republikánus választás harmadik helyezettje Marco Rubio tartotta - aki azonban ezzel a harmadik hellyel republikánus esélyessé lépett elő. Hangsúlyozta, hogy nem sokkal ezelőtt még esélytelennek tartották. Beszédében nem sok szót vesztegetett republikánus riválisaira - elsősorban Hillary Clintont támadta, aki nem lehet az Egyesült Államok haderejének főparancsnoka - mondta, egyszerűen lehazugozva Clintont. Arról is beszélt, hogy megvédi az alkotmányt (a szabad fegyverviselésre gondolt) és azt mondta, ha ő lesz az elnök, a nemzet szárnyalni fog, Clintonnal vagy Sanders-szel hanyatlana.

  Másodikként a nap nagy vesztese, Donald Trump lépett hívei elé. A súlyos vereség után megpróbált ő is győztes beszédet mondani. Először arról beszélt, hogy fél éve még nem adtak volna sok esélyt neki Iowában, az első tízbe sem jósolták. Ezután viszont váratlanul zavaros beszédében gyakorlatilag csak köszönetet mondott mindenkinek és megígérte, hogy a végén győzni fog. 

  Mind Rubio, mind Trump megemlítette Mike Huckabee-t, az utóbbi előválasztások állandó szereplőjét, aki bejelentette visszalépését.

  fotó: Europress-Getty Images/Christopher Furlong

  fotó: Europress-Getty Images/Christopher Furlong

  Harmadikként - magyar idő szerint negyed hatkor - pódiumra lépett az este győztese, Ted Cruz is. "Isten áldja a nagyszerű Iowát" - így kezdte - hogy máshogy! - beszédét Ted Cruz. A republikánus jelöltet nem a média választja, nem a washingtoni elit választja, nem a lobbisták választják, hanem az amerikai emberek választják - mondta Cruz. Győzelmét Cruz maga is meglepőnek nevezte. Cruz beszéde kicsit hasonlított Obama 2008-as establishment-ellenes beszédéhez - de persze az ellentétes oldalról. A politológusok valószínűleg sokat fogják elemezni, hogy amikor az amerikai politikai erőket sorolta fel, akkor a republikánus és a demokrata párt mellett külön megemlítette a Tea Partyt ( a republikánusok jobbszárnyát). Majd többször elmondta. "Jön a reggel!".

  Hillary Clinton férjével, Bill Clintonnal és lányával Chelsea-vel állt ki a támogatók elé. Meglepetésre megelőzve Bernie Sanders beszédét - általában ugyanis a győztes beszél utoljára.

  fotó: Europress-AFP/Jim Watson

  fotó: Europress-AFP/Jim Watson

  Clinton az általános egészségbiztosítást, a globális felmelegedés elleni küzdelmet, az egyenlő oktatáshoz való jogot, a nők jogait, a melegek jogait emelte ki beszédében - és azt, hogy ezt ő tudja megoldani.

  Melegen gratulált O'Malley-nek, aki visszalép a jelöltségtől.

  Bernie Sanders ünnepel (fotó: Eurpress-getty Images/Alex Wong)

  Bernie Sanders ünnepel (fotó: Eurpress-getty Images/Alex Wong)

  Ezzel Clinton meghagyta a lehetőséget Sandersnek, hogy ő mondja el az este utolsó beszédét. Sanders élt is a lehetőséggel, elsöprő "Bernie, Bernie" kórus közben lépett színpadra, és a támogatók gondoskodtak róla, hogy sokáig ne is jusson szóhoz. Amikor kihirdette a döntetlen eredményt, elképesztő üdvrivalgást váltott ki. Sanders szenvedélyes beszédében hevesen támadta  a Wall Streetet - mondatait nagyjából olyan gyakran szakította félbe üdvrivalgás, mint 8 éve Obamáét. Az afroamerikai és latino választóknak oktatást és munkát ígért börtön helyett  - ezekben a csoportokban erősen le van maradva Hillary Clinton mögött.

  Kiemelte, hogy a kampánytámogatását nem a korrupt superpacektől szerzi, hanem többmillió választótól (Obama is erre épített 8 éve).

  Helyi idő szerint este hétkor - magyar idő szerint hajnali kettőkor - kezdődött meg a jelölőgyűlés, a caucus Iowában. Az ajtókat egy órával korábban nyitották. A caucusokon a bonyolult procedúra és a nyílt szavazás miatt általában alacsony a részvétel - most azonban tömegek álltak sorban szinte mindenhol. Az elemzők arra számítottak, hogy ez Donald Trumpnak és Bernie Sandersnek kedvezhet - végül azonban csak Sanders profitált ebből. A tömeg miatt sok helyen csúszott a procedúra, sokáig regisztrálták az utoljára érkezőket - aki hét óráig beállt a sorba, részt vehetett a jelölőgyűlésen.

  Donald Trump az egyik utolsó kampánygyűlésen (fotó: Europress-Getty Images/Joshua Lott)

  Donald Trump az egyik utolsó kampánygyűlésen (fotó: Europress-Getty Images/Joshua Lott)

  A CNN entrance pollja szerint a republikánusoknál 43, a demokratáknál 41 százalék most szavaz először. Ennél több első szavazót csak Barack Obama tudott mozgósítani, 2008-ban.

  A legfőbb esélyesek Iowában maradtak és ott várták az eredményeket. Iowában mindig óriási jelentősége volt a személyes kapcsolatoknak. Ted Cruz ezért a kampányban mind a 99 iowai megyébe elment kampányolni. Úgy tűnik ez megint működött - Jimmy Carter ezzel a taktikával szerzett előnyt 1976-ban, és ezzel nyerte meg Ted Cruz is az első előválasztást.

  Ted Cruz egy támogatójával Des Moines-ban (fotó: Europress-Getty Images/Win McNamee)

  Ted Cruz egy támogatójával Des Moines-ban (fotó: Europress-Getty Images/Win McNamee)

  A kevésbé esélyes jelöltek - például a republikánusoknál a mérsékeltebb Jeb Bush, aki kezdetben a legesélyesebb jelölt volt - már korán elhagyták Iowát.  Bush már New Hampshire-be utazott, ott kampányol a jövő heti előválasztásra. "Jövő héten meg fogjuk lepni a világot" - mondta egy gyűlésen. Kérdés, hogy Rubio vártnál jobb eredménye után milyen esélyei maradnak a hasonló választói rétegeket megcélzó Jeb Bushnak.

  Jeb Bush itt még az iowai fővárosban, Des Moines-ban a caucus napján (fotó: Europress-AFP/JIm Watson)

  Jeb Bush itt még az iowai fővárosban, Des Moines-ban a caucus napján (fotó: Europress-AFP/JIm Watson)

  Top 16