• Tech
Faktor

Még mindig sokan félnek tőle, ennyi magyar internetezik rendszeresen

Egyre többen tartják fontosnak, hogy ilyen téren is fejlesszék a képességeiket.

Egy 2018-as Európai Bizottsági jelentés szerint Magyarország rendszeres internethasználat és digitális képességek terén is elmarad az Európai Unió átlagától, de van fejlődés – írja a jelentésre hivatkozva az Inforádió honlapja. A digitális képességek fejlesztése a netezők szerint nemcsak a saját boldogulásukat segíti elő, de a társadalom fejlődésének is a motorja lehet.

Az Európai Bizottság eNET – Telekom - Jelentés az internetgazdaságról kutatása 2018 októberében, három évvel első, 2015-ös felmérése után vizsgálta újra a digitális kompetencia kérdését az Európai Unió tagállamaiban.

Illusztráció.

Illusztráció.

A 2018-as jelentés szerint Magyarország rendszeres internethasználat és digitális képességek terén elmarad az uniós átlagtól. Az adatok alapján 2017-ben a magyar lakosság 76 százaléka használta rendszeresen (hetente legalább egyszer) az internetet, miközben az EU átlaga 81 százalék.

Digitális kompetencia szempontjából a magyar lakosság 26 százaléka átlagon felüli, 24 százaléka átlagos, 27 százaléka pedig alacsony digitális kompetenciával rendelkezik, de még mindig 23 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem rendelkeznek digitális képességekkel.

A kutatás során a netezők hat-hat kulcstevékenység közül választhatták ki, hogy melyeket végezték már valaha eszköztől függetlenül az interneten; asztali számítógépen vagy laptopon; illetve okostelefonon vagy tableten.

Eszközhasználat terén 2015-ben az okostelefon és a tablet teljes körű használata még elmaradt az asztali számítógép és laptop mögött, mostanra azonban megváltozott a helyzet. A mobileszközök használatával kapcsolatos kompetencia nőtt a legnagyobb mértékben, miközben az asztali számítógép és a laptop használatával kapcsolatos tudás valamelyest háttérbe szorult.

2015-ben csak a netezők 33 százaléka tartozott mobileszközök használatát illetően a magas digitális kompetenciával rendelkezők közé, 2018-ra arányuk viszont már eléri a 44 százalékot, tehát egyre bővül azok tábora, akik az okoseszközök által nyújtott összes lehetőséget képesek kiaknázni.

A netezők 85 százaléka szerint az internet kényelmesebbé teszi az emberek életét, így amit csak lehet, ők maguk is online intéznek. A TOP5 rendszeresen végzett online tevékenység körükben:

  • a böngészés (90 százalék),
  • az e-mailezés (88 százalék),
  • az információskeresés (85 százalék),
  • a közösségi oldalak látogatása (75 százalék) és
  • az internetes híroldalak olvasása (72 százalék).

Tízből nyolc internetező szerint a digitális képességek folyamatos fejlesztése elősegíti a könnyebb boldogulást az életben. Emiatt is nőhetett három év alatt azok száma, akik kimondottan ügyelnek rá, hogy folyamatosan fejlesszék digitális kompetenciájukat, hogy ezáltal a digitális kor által nyújtott összes lehetőséget maximálisan ki tudják használni.

A válaszadók 43 százalékának van ugyanakkor olyan családtagja, aki nem szokott internetezni. Ennek fő okát a netezők nem a digitális eszközök hiányában látják, hanem a szemléletben, miszerint „én nem értek az internet használatához”. Éppen ezért fontosnak tartják a szemléletformálást, melyben szerintük az internethasználat terén már jártas családtagok segíthetnek a legtöbbet.

Kommentek:

Top 0