• Sport
Faktor

Interneten választhatnak szövetségi kapitányt a szurkolók

A kazah szurkolók internetes szavazáson dönthetnek arról, ki legyen a labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya.

Fotó: Europress - Alex Grimm/Getty Images

Fotó: Europress - Alex Grimm/Getty Images

A múlt hét óta zajló voksolás első fordulójában azt a kérdést tették fel a drukkereknek a kazah szövetség honlapján, hogy hazai vagy külföldi edző irányítsa-e a nemzeti csapatot. A szövetség szóvivője elmondta, hogy a második körben egy listából választhatják majd ki az általuk legalkalmasabbnak tartott edző nevét a rajongók.

Dmitrij Nyesztyerenko hangsúlyozta, hogy világszerte ismert sztáredzők helyett kizárólag reális lehetőségek közül választhatnak a szavazók. Külön kiemelte, hogy a Chelsea-től nemrég menesztett José Mourinho biztosan nem lesz a kazah válogatott szövetségi kapitánya.

A rendhagyó kezdeményezés ellenére a voksolás minden bizonnyal nem lesz sikeres, mert a közép-ázsiai országban még nem eléggé elterjedt az internet. A szövetség 50 ezer szavazat esetén fontolná meg a végeredmény figyelembevételét, de ennek alig öt százalékát (1732 voks) regisztrálták hétfőig. A szurkolók eddig egyértelműen egy külföldi edző szerződtetése mellett álltak ki (836 szavazat).

Nyesztyerenko elmondta: országukban népszerű sportág a labdarúgás, ezért nem értik, miért marad el jócskán a várakozásoktól a szavazatok száma. Elárulta azt is: nincs garancia arra, hogy minden voks kazah szurkolóktól származik, hiszen külföldről is lehet regisztrálni a honlapon.

A kazah labdarúgás mérföldkőhöz érkezett ebben a szezonban, hiszen az FC Asztana bekerült a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Bár onnan nem jutott tovább, de hazai pályán veretlen maradt. A  válogatott az ősszel véget ért Európa-bajnoki selejtezősorozatban viszont csak egy meccset tudott megnyerni a tízből. A kazah nemzeti együttes előző négy szövetségi kapitánya külföldi volt, a legutóbbi az orosz Jurij Krasznozsan.

Top 0