• Belföld
Faktor

Már az egészségünk is az internettől függ: onnan tudjuk meg, mi bajunk, orvost is ott keresünk

A megkérdezett magánorvosok 90 százaléka a magán egészségügyi szektor fejlődéséről és kiélezett piaci versenyről számolt be, amelyben egyre nagyobb szerepe van az online jelenlétnek, illetve a marketingmunkának - derül ki a Praxis Akadémia legfrissebb kutatásából. Arra is fény derült, hogy a legtöbb információt az internetről szerezzük a betegségekről és szakorvosokról is.

Évekkel ezelőtt a fogorvosok és a nőgyógyászok voltak azok, akik a legtöbb pácienst fogadták a magán egészségügyi szektorban, mára kevés olyan szakterület maradt, ahol ne lenne érzékelhető a hangsúlyok eltolódása. A Praxis Akadémia 200 privát egészségügyi vállalkozás véleményét összegezte, hogyan vélekednek praxisukról és a hazai magán szektorról.

Illusztráció.

Illusztráció.

A megkérdezettek többsége legalább 10 éve visz magánpraxist és átlagosan havonta maximum 50 pácienst lát el. 90 százalékuk szerint az elmúlt egy évben tovább nőtt a magánellátás szerepe, így elsősorban az új páciensek megszerzését tekintik elsődleges feladatnak (43 százalék), a fejlődést továbbá a műszer- és eszközállomány fejlesztésében (34 százalék), illetve a rendelő bővítésében (30 százalék) látják. A verseny kiéleződését mutatja, hogy miközben egyre több a beteg, a megkérdezettek 13 százaléka arról számolt be, hogy kevesebb páciens fordul hozzájuk (65 százalék növekedett, 21 százalék nem változott). Ez pedig a magánpraxisok növekvő száma miatt fordulhat elő.

A páciensek megszerzésében és megtartásában a legfőbb eszköz ma már az internet és a különböző kommunikációs megoldások. A magánpraxisok egyharmada saját maga végzi a marketinges-, vagy PR tevékenységet, másik egyharmada saját munkatársat, vagy külső szakértőt alkalmaz. Vannak azonban, akik szerint ez a terület továbbra sem fontos. A statisztikák és a Nagy Magánpraxis Kutatás eredményei viszont azt mutatják, hogy az internet átvette a hagyományos értékesítési csatornák szerepét. A Foglaljorvost.hu - amely a pácienseknek ingyenes -, évente 70 ezer egészségügyi panasszal küzdőnek, illetve orvosnak segít egymásra találni, a foglalások száma pedig tavalyhoz képest 60 százalékkal növekedett.

Orvost ajánlások alapján, illetve az internetet böngészve keresünk. Míg az Egyesült Államokban a páciensek 53 százaléka fordul az internethez információgyűjtés miatt egészségügyi panasz esetén, Magyarországon 60 százalék, kisgyermekes anyák esetében ez az arány 73 százalék.

A képre kattintva láthatja a részletes ábrát.

A képre kattintva láthatja a részletes ábrát.

A kutatásból kiderült, hogy a magánpraxisok egyre nagyobb figyelmet fordítanak weboldalaikra (2016-ban ez 64 százalék, 2017-ben 66 százalék tartotta fontosnak), a Google optimalizált weblapra (2016: 49 százalék, 2017: 51 százalék), Adwords hirdetésre (2016: 19 százalék, 2017: 22 százalék) a Facebookra és azon futó hirdetésekre (2016: 46 százalék, 2017: 52 százalék) és a szakértői megszólalásokra televízióban, rádióban, illetve az online és a nyomtatott sajtóban (2016: 31 százalék, 2017: 40 százalék). Csakhogy míg az öt kommunikációs eszközt a többség fontosnak tartja, nem mindenki tudja megvalósítani szakértelem és sajtókapcsolatok hiányában.

„Mindannyian tapasztaljuk, hogy évről évre óriási változások befolyásolják a privát egészségügy helyzetét, és növekvő üteme megállíthatatlan: háromból két páciens egészségügyi probléma esetén hajlamosabb magánrendelést választani. Évek óta azon dolgozom, hogy orvos partnereinket egy kihívásoknak megfelelni tudó, színvonalas, páciensbarát privát egészségügy megvalósulásában támogassuk, utóbbi különösen fontos hosszabb távon. Október 6-án második alkalommal szervezzük meg a Nagy Magánpraxis Napot az egészségügyi élet résztvevőinek, mert úgy gondoljuk, ebben a felgyorsult világban az orvosoknak ma már a szakértelem mellett más területen, másfajta tudást szerezve is meg kell felelniük az egyre növekvő igényeknek, illetve a páciens elvárásainak” – fogalmazott Straub Fanni, a Praxis Akadémia és a FoglaljOrvost.hu alapítója.

Kommentek:

Top 0