• Tech
Faktor

Örvendetes eredmények: a világ legjobb tíz országa között vagyunk ezen a listán

Az internet sebessége a világ nagy részén a hazaihoz képest pocsék.

Magyarország a kilencedik azon a listán, amelyen az internet gyorsasága alapján rangsorolták a világ 200 országát.

A Cable által készített átfogó, 200 ország 163 millió méréséből álló kutatás többek között a Google, a Princeton Egyetem és az M-Lab segítségével jött létre. A 12 hónapon át tartó adatgyűjtés pedig egészen meglepő eredményeket hozott.

Az országok esetében az átlagos letöltési sebességet, a legutóbbi helyezésüket és azt is nézték, mennyi időbe telik átlagosan letölteni egy öt gigás HD-filmet. Ebből kiderül, hogy Magyarországon még gyorsabb az internet, mint tavaly, összesen hat hellyel lettünk jobban, mint legutóbb, és nálunk mindössze 20 percbe telik letölteni egy HD-filmet.

A világ leggyorsabb internetes elérésével rendelkező országa egyébként Szingapúr, ezt pedig három skandináv ország, Svédország, Dánia és Norvégia követi sorrendben. A svédeknél például a lakosság 60 százaléka fér hozzá 1Gbps gyorsaságú internethez.

Átlagosan a világon 9,10 Mbps gyorsaságú az internet, ez 23 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de ezt az arányt az egyébként is fejlettebb országok húzták fel, a lista végén található országoknál továbbra sem túl rózsás a helyzet. Jól mutatja, hogy az első száz ország 5,43 Mbps-mal növelte az internetsebességét, miközben az utolsó száz mindössze 0,41-gyel.

Ami érdekesség még, hogy az 50 leggyorsabb internetű országból 36 európai, de közben az Egyesült Királyság globálisan a 31. helyről a 35. helyre csúszott vissza.

Ha valaki esetleg szeretné tudni, hogy mondjuk Romániában (5. hely), Oroszországban (47. hely) vagy éppen Nigériában (152. hely) milyen gyors az internet, az itt elérhető interaktív világtérképen derítheti ki.

Kommentek:

Top 0