• Külföld
Faktor

Minden harmadik netező 18 évnél fiatalabb - veszélyes ismeretségeket köthetnek

Számos veszélyt rejt az internet, de mégis rosszabb helyzetben vannak azok, akiknek nincs hozzáférése.

Az internethasználók harmada 18 évesnél fiatalabb világszerte - derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) hétfőn közzétett jelentéséből.

A világszervezet 2017-es jelentése a gyerekek helyzetéről kiemeli, hogy a digitalizáció lehetőségeket nyit a fiataloknak a tanuláshoz, a művelődéshez, illetve később munkahelyek megszerzéséhez, ugyanakkor növeli az egyenlőtlenséget is, mivel a fiatalok 29 százaléka, vagyis 346 millióan nem rendelkeznek internet hozzáféréssel. Afrikában öt fiatalból háromnak nincs internete, míg Európában ugyanez az arány 25 az egyhez.

Problémát jelent az internetes tartalmak megértése, hiszen a honlapok 56 százaléka angolul van - írja az MTI. Amennyiben a fiataloknak van is internet hozzáférése, gyakran nem értik meg a tartalmakat vagy nem találnak olyan témákat, amelyek foglalkoztatják őket - olvasható a dokumentumban. A jelentés szerint ez az "információszegénység" csak növeli a meglévő társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségeket.

A magas színvonalú tartalmakhoz - így például gyakorlókönyvekhez, oktatóvideókhoz, gyakorlati útmutatókhoz - való hozzáférés manapság jóval olcsóbbá vált - emeli ki pozitívumként a dokumentum, amely szerint az online világ lehetőséget nyújt a hátrányos helyzetű gyerekeknek is a tanuláshoz, a szórakozáshoz, és segítséget nyújt abban is, hogy megtalálják útjukat a felnőtt élet felé. "Az internet által lehetővé válik a digitális oktatás Brazília és Kamerun távol eső szegleteiben vagy Afganisztánban, ahol a lányok nem hagyhatják el otthonukat" - olvasható a jelentésben. Az UNICEF szerint a menekültek számára az internet-hozzáféréssel rendelkező okostelefonok jelentik gyakran a mentőövet, a menekülttáborokban pedig sok gyerek számítógépek segítségével tud csak részt venni az oktatásban.

Az UNICEF szót ejtett arról is, hogy az olyan fejlett országokban is, mint az Egyesült Államok, társadalmi különbségekhez vezet a digitális szakadék. A jelenség arra utal, hogy 2015-ös adatok szerint ötmillió gyerek és fiatal nem rendelkezett szélessávú internet hozzáféréssel, így nagy nehézséget jelentett házi feladataik vagy vizsgáik teljesítése, amelyek anyagait az amerikai oktatási intézmények gyakran az internetre töltik fel.

A gyötrés (mobbing) jelenségről sem hallgatott a jelentés, miszerint az internet fokozza az egyének vagy kisebb közösségek elleni ismétlődő pszichológiai terror kockázatát a fiatalok körében. Míg korábban ez az iskolákra korlátozódott, addig az internet közvetítésével az áldozatokat manapság már hazáig kíséri.

A gyerekek egy másik veszélynek is ki vannak téve - figyelmeztetett az UNICEF -, hiszen káros tartalmakba is belefuthatnak az interneten vagy potenciálisan veszélyes ismeretségeket köthetnek. Az ENSZ Gyermekalapja ezért az országokat felszólította, fejlesszék a gyermekek ilyen veszélyektől való megóvását célzó jogszabályaikat.

Kommentek:

Top 0