• Belföld
Faktor

Ne hagyja magát átverni a nemlétező termékekkel!

Az interneten vásárolni nagyon kényelmes, és persze praktikus is. Ám mind a mai napig megkárosíthatnak azok a csalók, akik elhitetik velünk, hogy webáruházukban érdemes vásárolni. Az egyikük ellen hétfőn vádat is emeltek.

A mosonmagyaróvári férfi még két évvel ezelőtt kezdett el műszaki cikkeket, telefonokat, pendrive-okat és nyomtatókat hirdetni. Legalább 173 ember akart tőle vásárolni. A pénzt, összesen 2 millió 790 ezer 690 forintot begyűjtött tőlük, de semmit nem adott nekik.

Ne szórjon mindent a kosarába!

Ne szórjon mindent a kosarába!

A saját bankszámlájára utaltatta a vételárat, majd az érdeklődő vásárlókat különböző kifogásokkal hitegette. Volt, hogy álnéven, magát alkalmazottnak kiadva azt mondta nekik, hogy a főnök balesetet szenvedett, és nem tudja visszautalni a pénzt.

A férfi 173 embernek okozott kárt, 3 ezer és 60 ezer forint közti értékben. A pénzt 77 vásárló visszakapta, mert elég határozottan követelték vissza. A többi pénzt az egyébként munkanélküli férfi a saját megélhetésére fordította.

Az ügyészség hétfőn 173 rendbeli csalás miatt emelt ellene vádat – tájékoztatott Dr. Takács Péter főügyész.

Tájékozódjon körültekintően!

Tájékozódjon körültekintően!

Mire figyeljen?1. Gyanús lehet, ha a termékek túl olcsók

A viszonylag alacsony áron kínált márkás termékek néha nem is léteznek. Bár bizalmat kelthet, ha a cég feltünteti elérhetőségeit, de előfordulhat, hogy a megrendelés és az átutalás után semmi sem történik. A „cég” pedig telefonon és e-mailen is elérhetetlenné válik.

2. Csak előre fizethet

Az ilyen oldalak például onnan is felismerhetőek, hogy mindig csak előre utalással lehet fizetni, utánvétellel nem. Ha kiderül, hogy csalónak fizetett, akkor a rendőrségen kell feljelenteni a vállalkozást.

3. Nincs elég adat

Az impresszumban fel kell tüntetni a cég pontos címét (a postafiók önmagában nem elegendő), telefonszámát, illetve valamilyen más kapcsolattartási lehetőséget is. A vállalkozónak tájékoztatnia kell a vásárlót székhelyéről, valamint a panaszkezelés módjáról is. Ha ezek hiányoznak, akkor ne bízzon a vállalatban!

Attól, hogy olcsó, nem biztos, hogy jó.

Attól, hogy olcsó, nem biztos, hogy jó.

4. Titokzatos eladó

Fontos, hogy semmiképpen se rendelj az eladó személyét titokban tartó webáruházakból! Arról, hogy a kereskedő valóban létező gazdasági szereplő-e vagyis be van-e jegyezve a cégjegyzékbe, az ingyenesen elérhető kormányzati honlapon tájékozódhat.

5. Sok a panasz

Utalás előtt pedig mindenképp érdemes az internetes fórumokon körülnézni, mert az ilyen csaló vállalkozások megkárosított vevői általában bejegyzik negatív tapasztalataikat.

Ha a jogvitát nem sikerül rendezni, akkor fordulhat bírósághoz, vagy a békéltető testülethez. A békéltető testület igyekszik egyszerűen és gyorsan rendezni a helyzetet, és olcsóbb is. Ha a várható szállítási határidőről a webáruház nem a valóságnak megfelelően tájékoztatja, akkor a Fogyasztóvédelemhez is fordulhat.

Kommentek:

Top 0