• Tech
Faktor

Senki se hitte volna, valóra válnak az internetről szóló húszéves jóslatok

Persze vannak dolgok, amik nem váltak valóra a régi félelmek közül, de van, amire érdemes figyelni.

A szűretlen hangok kakofóniához vezetnek.

A szűretlen hangok kakofóniához vezetnek.

Clifford Stoll 1995-ben publikált egy cikket a Newsweek című magazinban. Arról írt, hogy az internet bizony közel sem lesz annyira csodálatos dolog, mint ahogy azt akkoriban mindenki hitte.

Ez még az internet hőskora volt, és ugyan a kutatók, valamint a hadsereg már hosszú ideje használta a számítógépeket összekötő rendszert, de a mindennapi-kereskedelmi felhasználás még gyerekcipőben járt.

Stoll viszont már évtizedek óta internetezett, még ha ez teljesen mást is jelentett akkor. Cikkében persze vannak félelmek, amelyek azóta alaptalannak bizonyultak. Amiatt aggódott például, hogy nem lehet majd biztonságosan fizetni online, de ez ma már nem probléma. Ugyanígy utalt arra, hogy a keresők nem lesznek hatékonyak és tele lesznek a találatok mindenféle szeméttel, ez pedig szintén nem vált valóra.

Stollt már akkor is sokan kinevették, és az előbb említett jóslatok miatt azóta is rendszeresen felemlegetik a cikkét, arról beszélve, hogy mekkorát tévedett.

Pedig a Quartz szerint Stoll olyan dolgokról is írt ekkor, amelyek ma az internet legkomolyabb problémáját jelentik. Például, hogy bárki szavai úgy kerülhetnek ki az online térbe, hogy azt nem látta sem szerkesztő, sem kiadó. Minden hang hallható lesz, méghozzá azonnal és olcsón. Ennek pedig kakofónia lesz a vége, és a zajban lesz zaklatás és névtelen fenyegetés is. Ráadásul amikor mindenki kiabál, kevesen figyelnek, tette még hozzá.

Ezek pont azok a hangok, amiket az elmúlt egy-két évben rengeteget lehet hallani: az internet ugyan csodálatos dolog és rengeteg jót is tett a világnak, de sok baj is jár vele. Épp pár hónapja mondta el Ev Williams, a Twitter társalapítója és a Medium alapítója, mekkorát tévedett akkor, amikor azt gondolta, azzal, hogy majd mindenki szabadon beszélhet és cserélhet információt, a világ automatikusan egy jobb hely lesz. Williams szerint amúgy az internet tönkrement.

A közelmúltban sorra születtek a tanulmányok arról, hogy hogyan befolyásolja életünket a minden irányból ömlő, szűretlen információ: szorongunk ezektől, többet vagyunk idegesek, ideológiailag jobban megosztottabb a társadalom, hajlamosabbak vagyunk bezárkózni a saját véleményünk világába. Stoll már azt is kétségbe vonta 1995-ben, hogy a digitális hálózatok szabadsága demokratikusabbá teszi majd a kormányokat.

Stoll amúgy korábban próbált túllépni a cikkén, 2010-ben még arról beszélt, hogy írása egy tévedés volt, és az internet lehagyta őt. Aztán jöttek a trollhadseregek, a Facebook, a cyberbullying, illetve a többi probléma, amelyek ma óriási kihívások elé állítják az internetezőket.

Kommentek:

Top 0