• Tech
Faktor

Mostantól olcsóbban netezhetünk, mutatjuk hogyan változtak az árak

A szolgáltatók az áfacsökkentés után az árakat is csökkentik.

Januártól ismét csökkent az internet áfája, a tavalyi 18 százalékról 5 százalékra. A 24.hu utánajárt, hogy a szolgáltatók lenyelik-e az áfacsökkentést, vagy pedig átadják az árelőnyt a fogyasztóknak. A UPC, a Magyar Telekom, a Telenor, a Digi, a Vodafone és az Invitel válaszai egyaránt azt erősítik, hogy valóban olcsóbban netezhetünk: a nettó árakon nem változtattak, az áfacsökkentés nyeresége pedig egy az egyben jelentkezik a fizetendő díjakban.

Igaz ez a vezetékes és mobilinternet-előfizetésnél, valamint lakossági és üzleti ügyfeleknél.

Voltak, akik példával is érzékeltették, mit jelent ez: a DigiNet 1000-FTTB a tavalyi 3300 forint helyett most 2935 forint lett, okos csomagban pedig 2490.

A Telenor kitért arra is, hogy számlás előfizetéseknél az árcsökkenés a jogszabály alapján abban a számlázási ciklusban érvényesül először, amelyben az elszámolási időszak kezdete 2018. január 1. vagy későbbi. Tehát a 2017 decemberében kezdődő és 2018 januárjában záródó számlákban még minden esetben a 18 százalékos áfakulcs érvényesül.

2018. január 28-tól azonban minden számlás előfizető már a csökkentett áron rendelheti meg a szolgáltatásokat. Ha viszont januárban rendel meg az ügyfél egy internetszolgáltatást úgy, hogy az előfizetésére irányadó számlázási ciklus még nem zárult le, akkor még a korábbi 18 százalékos általános forgalmi adóval terhelt magasabb díjat kell fizetnie.

Feltöltőkártyás előfizetéseknél az 5 százalékos áfa 2018. január 1-jétől érvényesül. Havi vagy egyszeri díj esetén, amennyiben a 18 százalék áfa tartalmú díj levonása megtörtént 2017. december 31-ig, a szolgáltatás a 2018-ra átnyúló időszakban is használható, a szolgáltatás érvényességének a végéig – tették hozzá.

A Telenornál egyébként volt egy termék, a három hónapos ünnepi tarifával hirdetett karácsonyi díjcsomag, amelynél lényegében előre odaadták az áfacsökkentést. Aki látni szeretné, a cégnél hogyan változtak az árak, az itt talál információt.

A UPC azt írta, náluk több esetben az áfaváltozás mértékénél nagyobb bruttó árcsökkenés is előfordul, de ezt bővebben nem fejtették ki. Weboldalukra kitettek egy áfakalkulátort, amivel ellenőrizni lehet a tarifákat.

A Magyar Telekom lakossági ügyfelei itt, üzleti ügyfelei pedig itt találnak információt, és nézhetik meg, hogyan változott díjcsomagjuk ára. Ők azt emelték ki még, hogy azokban a csomagokban is érvényesítették az áfacsökkentés hatását, amelyekben csak részelemként szerepel az internetszolgáltatás. Ezeknél megbontották a díjakat, és az egyes szolgáltatásokat külön tüntetik fel a számlákon.

A Vodafone-nál az áfacsökkentéssel kapcsolatos információk itt érhetők el, a módosított, a jelenleg érvényes díjszabás pedig itt.

Kommentek:

Top 0