• Külföld
Faktor

Olyan szennyezett a levegő, hogy ingyenes lehet a tömegközlekedés

Megosztó ötlettel állt elő a francia főváros polgármestere: Anne Hidalgo ingyenes tömegközlekedéssel csökkentené Párizs légszennyezettségét.

Fotó: Europress / Thomas Samdson - AFP

Fotó: Europress / Thomas Samdson - AFP

A szocialista politikus korábban tanulmányt kért arról, hogyan lehetne csökkenteni a szennyező anyagok kibocsátásán, és javítani a levegő minőségén. A nemrég elkészült jelentésből az derült ki, hogy csökkenteni kéne a párizsi utakon járó autók számán. Ehhez azonban sokkal vonzóbbá kéne tenni a tömegközlekedést is. Hidalgo szerint erre a díjmentesség a legjobb megoldás - írja az Independent.

„A tömegközlekedés fejlesztéséhez nem elég, ha csak még kényelmesebbé, rendszeresebbé és kiterjedtebbé tesszük a járatokat és az útvonalukat, hanem a díjtáblázat újragondolása is szükséges”

– mondta a polgármester.

Az ötletnek azonban nem örült mindenki: a tömegközlekedési hatóság vezetői szerint ez az elképzelés az adófizetők pénztárcáját terhelné meg. Hiszen ha a jegy- és bérleteladásból már nem lesz többé bevétel, akkor más fenntartási forrást kell keresni – ez pedig az adóemelés lehet. E nélkül ugyanis nem lehetne fenntartani a hálózatot, és Hidalgo pont ellentétes célt érne el. Ráadásul a javaslat csak Párizsra terjedne ki, az agglomerációra már nem, akikkel szemben tisztességtelen lenne ez a lépés.

Hidalgo ötletének vannak elődjei is: már több német város is fontolgatja a tömegközlekedés ingyenessé tételét, Észtország fővárosában, Tallinnban pedig már most sem kell fizetni érte.

Kommentek:

Top 0