• Külföld

Ösztöndíjat ad a szűz lányoknak egy polgármester

Dél- Afrikában óriási gondot jelent, hogy évente több tízezer iskolás korú lány esik teherbe. Köztük terjed legjobban a HIV vírus is. Az összes kismama-halálozás egyharmadának is az ilyen lányok az áldozatai. Az egyik polgármester sajátos eszközzel veszi fel a harcot a fiatalkorúak terhessége ellen. Ösztöndíjat ad a szüzeknek.

A polgármester terve, hogy ingyen tanulhatnak tovább azok a lányok, akik bizonyítani tudják, hogy még szüzek, felháborította az emberi jogi szervezeteket. Vannak viszont, akik örülnek neki, mert máskülönben nem lenne lehetőségük tanulni.

Thubelihle Dlodlo Forrás: BBC.com

Thubelihle Dlodlo Forrás: BBC.com

Szűznek maradni az egyetlen lehetőségem, hogy tanuljak. A szüleim nagyon szegények és nem engedhetjük meg maguknak az iskolát.

- mondta Thubelihle Dlodlo. A KwaZulu-Natal tartomány Emcitsheni városában lakó 18 éves lány nagyon izgatott, hogy hamarosan elhagyja az otthonát és iskolába fog járni. Ő egyike azoknak a lányoknak, akik elnyerték az ösztöndíjat. Akkor fejezheti be az iskolát ingyen, ha a végéig szűz marad. Ezt rendszeresen ellenőrizni fogják, de ő egyáltalán nem bánja.

A szüzességi vizsgálat a kultúránk része. Ez nem jelenti az intim szférám megsértését. Igazából büszke vagyok, amikor érintetlennek minősítenek.

- mondta a lány. Dél-Afrikában 16 év a kiskorúság korhatára. Egyetlen esetben van ez alól kivétel. Az nem számít bűncselekménynek, ha két 12 évesnél idősebb, de 16 évesnél fiatalabb lép szexuális kapcsolatba egymással. Dlodlo a törvények szerint már két éve élhetne nemi életet, de mivel csak most kezdi a főiskolát, ezért még éveket kell erre várnia.

Az emberi jogi aktivisták azt mondják, hogy a szüzességi tesztek tolakodóak és az sem helyes, hogy a szexuális élethez kötik a továbbtanulás lehetőségét.

Igazán aggasztó, hogy csak a gyereklányoknak ajánlják fel a lehetőséget. Ez diszkrimináció. Ráadásul nem oldja meg a fiatalkori terhesség és a HIV terjedésének problémáját.

- mondja Palesa Mpapa az Emberek a Nők Zaklatása Ellen nevű szervezet munkatársa. Szerinte a fiatalkori terhességért nem csak és kizárólag a lányok a hibásak. Ezzel nem ért egyet a polgármester, aki kitalálta az ösztöndíjat.

Az ösztöndíj nem jutalom, hanem életre szóló befektetés a lányoknak. És nem csak azoknak adunk ösztöndíjat, akik meghozzák ezt a döntést. Vannak másfajta ösztöndíjaink is.

- mondta Dudu Mazibuko polgármester asszony. A városi tanács több mint 100 ösztöndíjat alapított és ebből csak 16-ot ajánl fel a szűz lányoknak.  

A nád tánc. Foto: Europress - Rajesh Janital/AFP

A nád tánc. Foto: Europress - Rajesh Janital/AFP

Az országnak ezen a részén a zulu kultúra szerves része az, hogy az öregasszonyok megvizsgálják a fiatal lányok szüzességét. Ha átmennek a teszten, akkor részt vehetnek a hagyományos nád táncon. Az ünnepet minden év szeptemberében tartják a zulu király, Goodwill Zwelithini palotájában.

A városi közösség egyik vezetője, Dudu Zwane a küldetésének tekinti, hogy rávegye a lányokat a szüzességük megtartására. Az 58 éves nő az iskolákat járja és előadásokat tart a lányoknak. Azt mondja, hogy az iskolás lányoknak a tanulásra kell figyelniük és nem a fiúkra.

A nő korábban nővérként dolgozott és ő is végez szüzességi vizsgálatokat a lányokon. Abban egyetért, hogy a módszere nem túl tudományos, de sok olyan jelet ismer, amiből meg tudja állapítani, hogy a lányok lefeküdtek-e már valakivel, vagy még nem. Szerinte a társadalom is egyre inkább elismeri azokat a nőket, akik megtartóztatják magukat és a lányok is egyre büszkébbek ugyanerre.

A társadalomfejlesztési minisztert Bathabile Dlaminit is megkérdezték nemrégiben a szüzességi tesztek hasznosságáról. A válaszán felháborodtak a hagyományőrző zuluk. A miniszter ugyanis párhuzamot vont „más ártalmas gyakorlatokkal, mint például a női nemi szerv megcsonkítása”. KwaZula-Natal vidéki részein ugyanis ünneplik a szüzességet. „Tisztának” maradni büszkeség a lányok egész családjának.

Szváziföld királya III. Mswati és a Zulu király Goodwill Zwelithini 1998-ban. Foto: Europress - Walter Dhladhla/AFP

Szváziföld királya III. Mswati és a Zulu király Goodwill Zwelithini 1998-ban. Foto: Europress - Walter Dhladhla/AFP

Dlodlo arról is beszélt a BBC-nek, hogy a szintén szűz barátai nagyon irigyek rá, mert ők is szerették volna megkapni az ösztöndíjat. Neki nincs barátja és nem is szeretné, hogy legyen, mert nem akarja magát kitenni egy olyan helyzetnek, hogy valaki állandóan a szexszel nyaggatja.

Példakép akarok lenni!

- mondja a lány.

2013-ben készítettek egy kimutatást, amiből kiderült, hogy két év alatt, évi 68 ezerről- évi 100 ezerre nőtt a terhes fiatalkorúak száma. Minden ezer iskolásból 180 terhes, vagy teherbe ejtett egy lányt. A terhességük alatt meghalt nők 36 százaléka ilyen fiatalkorú lány. Eközben a legtöbb új HIV fertőzött a 15-24 éves lányok közül kerül ki, Dél-Afrikában, a legtöbb HIV fertőzött országában.

Top 0