• Belföld
MZ/X

Ingyen átnézik a kocsik világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát

Kezdetét vette az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának két hónapig tartó közlekedésbiztonsági programja.

Kezdetét vette az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságának tradicionális, csaknem két hónapig tartó közlekedésbiztonsági programja a „Látni és látszani 2018 – egymásért”, ami az idén a látás és a láthatóság kiemelt szerepe mellett a járművezetés közbeni mobiltelefon-használat szabálykövető módjára is felhívja a figyelmet- írja a 112press.hu.

Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az időszakban a járművezetők felelőssége: a járművük őszi-téli felkészítése, valamint a saját szemük épségének, látásuk megfelelőségének biztosítása.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű. A következőket ellenőrizzük, ellenőriztessük le a kocsinkon:

  • a futóművet,
  • az akkumulátort,
  • a gumiabroncsokat,
  • a világítást,
  • a fékrendszert,
  • az ablaktörlőt,
  • hogy van-e jégkaparó, jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék a kocsiban.

  Javasolt továbbá, hogy nagyobb követési távolságot tartva a szokásosnál lassabban vezessünk, illetve elsősorban a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton, vagy vezetéstechnikai pályákon.

  A kampányban arra ösztönözik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, és vizsgáltassák át gépjárművük világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék a látásukat - mindezeket térítésmentesen!

  A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek külön a kampányra készített igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak.

  A „Látni és látszani 2018 – egymásért” kampány célja, hogy széles tömegek számára világossá váljon a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség: a vezető fizikai állapota (látása) és a vezetett gépjármű műszaki kondíciója elválaszthatatlan összetevői a biztonságos közlekedésnek.

  Az idei kampány kiegészítéseként a járművezetés közbeni mobiltelefon-használat szabálykövető módjára is felhívják a figyelmet. Az akcióban részt venni szándékozó szervizek „társadalmi felelősségvállalási nyilatkozat”-ot írnak alá és küldenek vissza a szervezőknek. Ennek alapján készül el a résztvevői adatbázis és kerülnek fel a szervizek az akció honlapjára, műhelykeresőjébe.

  Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról az adott szervizben lehet tájékoztatást kérni. Egy célirányos honlapot is üzemeltetünk (www.latnieslatszani.hu), amely folyamatos feltöltés alatt áll. Ezen megtalálhatók az egyes szervizek.

  A Rendőrség a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra tekintettel a forgalomban résztvevő, valamint az álló járművek kivilágítására – az év egyéb időszakaihoz képest – az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is előtérbe kerül.

  Kommentek:

  Top 16