• Politika
Faktor

Ingatlannal rendelkező egy- és kétgyermekes családok is igényelhetik a csok-ot

A csok-ot az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik, akkor is, ha már van ingatlanjuk. Nem kell energetikai tanúsítvány és az összkomfortos ingatlan sem feltétel. Az otthonteremtési intézkedéseket lakosság több mint négyötöde támogatja - derült ki egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

Változnak az otthonteremtési támogatás szabályai, a cél az, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban juthasson otthonhoz - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a vasárnapi sajtótájékoztatón.

Kiszélesítették a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) igényelhetők körét. A támogatást az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik. Ők akkor is élhetnek a lehetősséggel, ha van másik ingatlanjuk. Mint korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette, a 30 millió forintnál értékesebb otthonokra is igénybe vehető lesz a 10 milliós államilag támogatott hitel.

Nem lesz szükség energetikai tanúsítványra, illetve nem összkomfortos ingatlan is vásárolható lesz. Utóbbi kapcsán Tuzson Bence megjegyezte, erre azért van szükség, mert az ország egyes részein nincsen kiépített csatorna- vagy ivóvízhálózat.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az államtitkár azt is elmondta, hogy az év elejétől, visszamenőleges hatállyal érvénybe lépő rendelkezés alapján 2015 elejétől lehet visszaigényelni az ingatlanok áfáját. A támogatást mozaikcsaládok is igényelhetik.

  Illusztráció.

  Illusztráció.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Az áttekinthetőség és a közérthetőség érdekekében két, külön rendeletben foglalják össze az új és használt lakásokkal kapcsolatos szabályokat, ezek február folyamán fognak megjelenni.

  A lakosság több mint négyötöde támogatja az otthonteremtési intézkedéseket, a 40 év alattiak körében pedig 95 százalékos az áfacsökkentés támogatottsága – mondta el egy országos felmérésre hivatkozva a sajtótájékoztatón Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

  A program lezárhatja a devizahitelezés és az ebből fakadó eladósodás, valamint kevés lakásépítés korszakát, ami a baloldali kormányzás "egyik legsúlyosabb öröksége" volt - tette hozzá Dömötör Csaba.

  Top 16