• Pénz
Faktor

Pár év tapasztalat, milliók - megint emelkedtek a bérek ezen a pályán

Kiadta a toborzással foglalkozó Hays magyarországi leányvállalata az idei Salary Guide útmutatót. A kiadvány a 2016-os év alapján tisztázza 13 szakterületen a saját adatbázisuk szerint jellemző béreket.

A Hays a saját adatbázisát használja, ezért a fizetések elsősorban a Budapesten működő, nemzetközi háttérrel is rendelkező multinacionális nagyvállalatok fizetéseit tükrözik. Emellett azonban a cég dolgozik néhány vidéki informatikai vállalattal (például Székesfehérváron és Debrecenben), valamint több kis- és középvállalattal is, tehát az adatok nem kizárólag a Budapesten működő nagyvállalatok fizetéseit mutatja - természetesen közalkalmazottak nem szerepelnek benne.

Illusztráció.

Illusztráció.

Rónai Dániel, a Hays Hungary IT üzletágának vezetője a kiadvány bemutatóján is megjegyezte, a magyarországi informatikai fejlesztések nagy része a fővárosban koncentrálódik. A jelöltek pedig nem túl rugalmasak, a budapesti fejlesztők szinte soha nem költöznének vidéki nagyvárosba, viszont az is ritka, hogy a vidéki programozók Budapestre költözzenek.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A felmérésből kiderült, hogy a béremelkedés a tavalyi második félévben már lelassult, de az továbbra is jellemző, az álláskeresők diktálnak.

  A junior szoftverfejlesztők minimum havi bruttó 360 000 forinttól indulhatnak a pályán, de akár a 480 000 forintot is megkereshetik, jellemzően azonban 430 000-t szoktak kapni a munkaadótól.

  Illusztráció.

  Illusztráció.

  A tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztők bére többet emelkedett a juniorokhoz képest, minimum havi bruttó 550 000 és maximum 750 000 forintot kereshetnek meg. A legtöbbször viszont 700 000 forintot keresnek.

  Az átlagbér és a fizetések maximuma emelkedett inkább a senior és a vezetőfejlesztők esetében, így már a seniorok jellemző havi fizetése is közelebb került a milliós határhoz, míg a maximuma 1 100 000 forint. A vezetőfejlesztők viszont tipikusan az 1 200 000-t is megkapják, de a fizetésük bruttó 1 450 000 forinttal éri el a maximumot - ezzel természetesen ők kereshetnek legjobban az informatikai területen. Bár a Salary Guide kiadvány nem bontja le a munkaköröket programozási nyelvek szerint, azt megjegyzi, hogy továbbra is a Java és a .NET a legkeresettebb – írja a hwsw.

  Kommentek:

  Top 16