• Belföld
Faktor

Betegen jár dolgozni? Ön miatt is terjed a járvány

A legfrissebb adatok alapján több mint 31 ezren mentek orvoshoz a héten magas lázzal, fej- és végtagfájdalommal. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) jelentése szerint Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében van a legtöbb beteg.

A szakemberek azt mondják, azért terjedhet a szokásosnál is gyorsabban a járvány, mert sokan betegen is bemennek dolgozni.

Nagyon sokan lázas betegen sem maradnak otthon. Pedig fontos, hogy ha elkaptuk a vírust, ne menjünk közösségbe!

- mondta dr. Kóczán István belgyógyász a Blikknek.

Illusztráció.

Illusztráció.

Még most sem késő beadatni a védőoltást - tette hozzá az orvos:

A legjobb megelőzés, ha beoltatjuk magunkat, hiszen már 10–14 nappal az oltás után kialakul a védettség. Főként a krónikus betegségben szenvedők és a gyenge immunrendszerrel rendelkezők veszélyeztetettek, ha megfertőződnek.

Idén mégis inkább a fiatal felnőtteknél, azaz a 18–40 év közöttiek körében terjed a járvány.

Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakértő szerint természetes, hogy "a fiatalok esendőbbek, az idősek több vírussal találkozhattak már, így ők ellenállóbbak. Ha új vírus üti fel a fejét, akkor a gyerekek és idősek a legesendőbbek. Jelenleg a h3n2 és h1n1 típus fertőz."

Ha nem akarunk kockáztatni, legjobb, ha elkerüljük a közösségi eseményeket, vitamint szedünk, sokszor mosunk kezet, hiszen a vírusok több órán keresztül is túlélnek.

Ha elkaptuk, az első három napban köhögéscsillapítóval, orrcseppel enyhíthetjük a tüneteket. Ha 3 nap után is borzasztóan érezzük magunkat, menjünk orvoshoz, mert tüdőgyulladás is lehet a vége

– figyelmeztetett Kóczán doktor.

Kommentek:

Top 0