• Belföld
Faktor

Túl sokáig várunk, így menthetünk életet

Néhány dolog betartásával sokat segíthetünk az infarktusos betegeken.

Magyarországon évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen keringésleállás következtében. Ennek hátterében a leggyakrabban szívinfarktus áll. Bár az infarktusos betegek nem mindegyike hal meg azonnal, ha nem állna rendelkezésre mindenki számára a legmodernebb infarktus ellátás, az évi 30-35 ezer szívinfarktusos betegek több, mint felét elveszítenénk az első évben.

A legkorszerűbb katéteres ellátásnak köszönhetően ma fele annyian halnak meg, mint 10 évvel ezelőtt, de az infarktus utáni időszak halálozása még mindig magasabb, mint a nyugat- vagy észak-európai országok betegeié. A halálozás további csökkentésének kulcsa az infarktus utáni életmód váltás, a megfelelő gyógyszerhűség. Ennek kialakításában kiemelt jelentősége van az infarktus utáni első 365 napnak - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága.

Javultak a statisztikákMagyarországon évente körülbelül 30-35 ezer új szívinfarktust és 42 ezer stroke-ot, azaz agyi ér-katasztrófás esetet regisztrálnak. Szerencsére a statisztikák sokat javultak. Egy évtizede még évente 15 ezer ember halt meg infarktus következtében, mára ez a szám kevesebb, mint felére csökkent az infarktus nyugat-európai szintű ellátásának köszönhetően.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A szív- érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozások számának jelentős csökkenése az elmúlt másfél évtized sikertörténete a hazai egészségügyben. A kiterjedt katéteres laborhálózati rendszernek köszönhetően, aki időben orvoshoz fordul, korszerűen gyógyítható a korai katéter terápiás módszerrel. Az infarktusban végzett beavatkozások száma és sikere is megközelíti a fejlett Európa átlagát - mondta dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke, a Pécsi Tudományegyetem KK I.sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója.

  A kezelés utáni időszak problémásabbSajnálatos tény, hogy a szívinfarktus akut kezelése utáni időszak tekintetében rosszabbul állunk, mint az azonos akut ellátást nyújtó nyugat- és észak-európai országok. Megközelítőleg ugyanannyi embert veszítünk el a kezelést követő 365 napban, mint a kezelés korai időszakában.

  A korai halálozás számát is emeli, hogy a betegek túl sokat várnak a segítségkéréssel, átlagosan több mint három órát, ez a hezitációs idő például Ausztriában 70 perc. A késői 365 napos magas halálozás oka az előzőn kívül alapvetően az infarktus utáni életvitelben keresendő. Az egészséges életmód, a dohányzás elhagyása, a testsúly optimalizálása, a rendszeres mozgás, és az előírt gyógyszerek pontos szedése rendkívül sokat számít, és sajnos, ebben is nagyon rosszul állunk.

  És nem szabad elfelejtenünk, szintén kiemelten kezelendő probléma, hogy a legsúlyosabb szövődmény, a hirtelen keringésmegállás túlélésére csak akkor van esély, ha valaki, aki éppen arra jár, elkezdi a beteg újraélesztését. Ezért nagyon fontos, hogy a laikus újraélesztést minél többen ismerjék, és merjék elkezdeni!

  Ezt tegyük, ha megtörtént a baj

  A keringés nélküli betegnél csak mellkaskompressziót kell alkalmazni percenként 100x, és közben segítséget kell hívni (kiáltani!), hogy hívják a mentőt, ha van a közelben félautomata defibrillátor, odavinni és bevetni, illetve két percenként cserélni az újraélesztő személyét

  - erről már dr. Becker Dávid egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinika igazgatóhelyettese, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára beszélt.

  A Magyar Kardiológusok Társasága most kiemelten az infarktus utáni 365 nap túléléséhez kíván segítséget nyújtani. A kampány anyagai bárki számára elérhetőek és letölthetőek a www.mkardio.hu/tulelesiismeretek linken.

  Kommentek:

  Top 16