• Külföld
Faktor

Ön is melegíti a motort indulás előtt? Ezeken a helyeken akár több mint 1 milliós bírságot is kaphat érte

Magyarországon egyelőre nem büntetik, de a szomszédos országokban már más a helyzet.

Hazánkban ugyan nem tiltják az álló helyzeti motormelegítést, de több országban igen. Hol kisebb, hol nagyobb büntetés jár érte - figyelmeztet cikkében a HVG.

A mai modern személyautók – legyen szó benzines vagy éppen dízel típusokról – nem igazán igénylik azt, hogy a téli zimankóban elindulás előtt bemelegítsük a motorjukat. Egy rövid bemelegítésről persze lehet szó, de alapvetés, hogy napjaink autóit sokkal jobb úgy üzemi hőfokra hozni, hogy óvatos gázpedálkezeléssel mihamarabb elindulunk velük.

Illusztráció.

Illusztráció.

A német autóklub, az ADAC tesztjei azt mutatták, hogy -10 Celsius-fokos környezeti hőmérséklet esetén négy percnyi álló helyzeti motorjáratás után csak -7 Celsius-fokig melegszik a motorolaj, az utastérbe pedig 13 Celsius-fokos levegőt fúj a ventilátor. És ehhez 1 deciliter üzemanyagot fogyaszt el a közben igen magas károsanyag-kibocsátású autó.

Ettől függetlenül a téli hónapokban sokan mind a mai napig 5-10 percig álló helyzetben járatják a kocsijuk motorját, és csak ezután kelnek útra. Pedig ez nem jó ötlet, főleg akkor, ha külföldön járva olyan országokban teszik ezt, ahol büntetés jár az álló helyzeti motormelegítésért.

Ilyen ország például a szomszédos Ausztria, ahol a helyi autóklub arra figyelmeztet, hogy akár 5 ezer eurós (1,6 millió forint) pénzbírság is járhat a figyelmetlen autósoknak. Mégpedig azért, mert tettükkel egyrészt szennyezik a környezetet, másrészt feleslegesen keltenek zajt. Ilyen esetekben viszonylag ritkán szabják ki a maximális pénzbírságot, az autósoknak általában 75-150 euróval (24-48 ezer forint) lesz vékonyabb a pénztárcájuk.

Németországban 10 eurós (3 200 forint) büntetés jár az álló helyzeti motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (17 ezer forint) pénzbírságra lehet számítani ilyen helyzetben. Magyarországon jelenleg nem büntetik az indulás előtti tartós motorjáratást.

Kommentek:

Top 0