• Külföld
Faktor

Pánikszerűen menekültek az utcára az emberek, épületek dőltek romba - újabb földrengés pusztított

Alig egy hét alatt immár ez volt a harmadik nagyobb földrengés a térségben.

Újabb erős földrengés rázta meg csütörtökön az indonéziai Lombok szigetét, a 6,2-es erősségű földmozgásban több épület összeomlott - közölték szemtanúk, valamint a Délkelet-ázsiai Meteorológiai és Földtani Intézet. Vasárnap egy 6,9-es erősségű földrengés történt a szigeten.

Mentésre várakozó turisták. Fotó: Europress - AFP/Handout/Indonesia Water Police

Mentésre várakozó turisták. Fotó: Europress - AFP/Handout/Indonesia Water Police

Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a csütörtöki utórengés miatt az emberek pánikszerűen menekültek az utcára, és épületek dőltek romba. Alig egy hét alatt immár ez volt a harmadik nagyobb földrengés a térségben.

A vasárnapi katasztrófa a mentőszolgálatok szerint rendkívül pusztító volt, a mintegy 4700 négyzetkilométer területű szigeten egész falvak néptelenedtek el. Egyes helyekre a mentők négy napja nem jutottak el, házak tízezrei dőltek romba, és egyre kisebb az esély, hogy túlélőket találjanak.

Az országos katasztrófavédelem szóvivője, Sutopo Purwo Nugroho az AFP francia hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy csütörtökre legalább 1400-ra nőtt a súlyos sérültek száma, és 156 ezren voltak kénytelenek elhagyni otthonukat.

A helyi hatóságok, a központi kormány és civil szervezetek szervezik a bajbajutottak megsegítését, de bizonyos körzetekben - a sziget északi és keleti részeiben, amelyek közel estek a rengés epicentrumához, de távol a turisták látogatta területektől - a megrongálódott utak miatt nehéz elérni a katasztrófa sújtotta térségeket. Az indonéz vöröskereszt közölte, hogy tíz "mozgó" orvosi rendelőt telepített a sziget északi részére.

A világ legnépesebb muzulmán többségű országában két mecset is összeomlott Lombok északi részén.

A mintegy 17 ezer szigetből és szigetecskéből álló Indonézia a csendes-óceáni Tűzgyűrűn helyezkedik el, ahol gyakoriak a földmozgások - írja az MTI.

A legfrissebb adatok szerint 319-en vesztették életüket az indonéziai Lombok szigetét vasárnap megrázó, 6,9-es erősségű földrengésben - közölte Wiranto indonéziai belbiztonsági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A katasztrófában 1400-an súlyosan megsérültek, és 156 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. Több ezer épület rongálódott meg.

A mentőcsapatok csak nagy nehézségek árán tudnak eljutni bizonyos térségekbe, mert a földrengés szinte járhatatlanná tette az utakat a sziget északi és keleti részén.

"Egyelőre várjuk, hogy hírt kapjunk a sziget északi részének egyes területeiről, de az már most egyértelmű, hogy a vasárnapi földrengés különösen pusztító volt" - írta közleményében a vöröskereszt lomboki csapatát vezető Christopher Rassi. "Szerdán olyan falvakban jártam, amelyek a földdel váltak egyenlővé" - tette hozzá.

Az indonéziai hatóságok elmondták, hogy nagy szükség van egészségügyi dolgozókra, illetve élelmiszerekre és gyógyszerekre a katasztrófa sújtotta területeken. Az indonéziai vöröskereszt jelezte: tíz mobilkórházat telepített a sziget északi részén.

Kommentek:

Top 0