• Külföld
Faktor

Annyi áldozata van az indonéziai katasztrófának, hogy tömegsírokat nyitnak - még kutatnak a túlélők után

Sok helyen még a romok alatt rekedt hozzátartozók telefonjai adnak le jelet.

Joko Widodo indonéz elnök hétfőn engedélyezte, hogy az ázsiai ország nemzetközi segítséget fogadjon el az országra pénteken lesújtó földrengés és szökőár után - tudatta hétfőn az ország befektetéskoordináló bizottságának vezetője.

A természeti csapásnak eddig több mint 1200 megerősített halálos áldozata van, és elképzelhető, hogy ez a szám emelkedni fog, ha a hatóságoknak sikerül elérniük azokat a területeket, amelyeket a földrengés és a cunami megközelíthetetlenné tett.

Fotó: Europress - AFP/Jewel Samad

Fotó: Europress - AFP/Jewel Samad

"Összesen 1203 holttestet találtunk eddig, bár néhányat még nem sikerült azonosítani" - mondta Insan Nurrohman, az Aksi Cepat Tanggap segélyszervezet igazgatóhelyettese, a Paluban tevékenykedő önkéntesek információira hivatkozva.

Willem Rampangilei, az indonéz katasztrófavédelmi ügynökség vezetője vasárnap tudatta: 300 áldozat tömegsírba kerül, amit egészségügyi és vallási okokkal magyarázott. Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, és az iszlám előírásai szerint a holttesteket a halált követő 24 órán belül végső nyugalomra kell helyezni - írja az MTI.

Paluban szálloda és bevásárlóközpont is összedőlt a 7,5-ös erősségű földrengés okozta szökőárban. A cunami érkezéséről felvétel is készült.

A földrengés után a hatóságok figyelmeztetést adtak ki cunamiveszélyre, bár az Index szerint nem világos, hogy kellő nyomatékot adtak a szökőár veszélyének a 280 ezres Paluban, ahol egy zenei fesztivál kezdetére nagy tömegek gyűltek össze.

A beszámolók szerint mindenütt holttestek hevernek, a munkálatokat azonban nagyon megnehezíti, hogy a még álló épületromok is bármikor összeomolhatnak. Segítséget is nehéz eljuttatni Paluba, ahol az utak és a repülőtér is súlyosan megrongálódott. A segítséghez nincsenek meg a szükséges technikai eszközök sem.

Elmondások szerint a nyolcemeletes Roa Roa hotel romjai alatt kiáltásokat lehet hallani és az összeomlott bevásárlóközpont alól is rengeteg mobiltelefon ad jelet – írja a BBC. Csak a hotelben legalább ötvenen rekedhettek, és még mindig lehetnek közöttük túlélők. 

„Segítségért kiáltanak. Vizet, ételt juttattunk be nekik, de nem ez az, amire igazán szükségük van, ki akarnak szabadulni. Van, aki csak kopogva ad jelet” – mondta a mentőmunkálatok egyik résztvevője. 

Ezrek keresik hozzátartozóikat, van, aki iskolába indult gyerekét kutatja, más a szüleiről nem tud semmit. 

Nem volt időnk menekülni rám omlott a fal. Hallottam a feleségemet segítségért kiáltani, aztán csend lett

– mondta egy férfi, aki családjával egy esküvő miatt jött Paluba. Ő megúszta láb- és válltöréssel, de családjáról azóta sem tudott meg semmit.

Kommentek:

Top 0