• Külföld
Faktor

Több száz ház omlott össze, rengetegen meghaltak a hatalmas földrengésben

A Richter-skála szerint 6,5-es erősségű földrengés rázta meg szerdán az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati részét. A hatalmas földrengésben 92 ember halt meg, és csaknem háromszázan megsérültek.

A földrengés központja a tengeren, tíz kilométer mélyen volt, 92 kilométerre keletre Banda Aceh városától.

A rengést legalább öt utórengés is követte. Az emberek pánikba estek, házaikból az utcára rohantak és a magaslatokon kerestek menedéket, mert szökőártól tartottak.

Több mint 200 lakóház és üzlet, valamint 14 mecset dőlt össze. Sok ember a romok alá szorult, őket a mentőalakulatok még próbálják kimenteni.

Tatang Sulaiman, Aceh tartomány rendőrparancsnoka azt mondta, hogy a tartományban 92-en haltak meg, többségük az epicentrum, Pidie Jaya település környékén. A halottak között gyerekek is vannak. A hatóságok a rengés miatt nem rendeltek el szökőár veszélyére figyelmeztető riadót – írja az MTI.

Idén júniusban egy hasonló erősségű földrengésben nyolcan haltak meg Szumátra nyugati partvidékén. Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol gyakoriak a földrengések, illetve a vulkánkitörések is. Tizenkét éve, 2004 decemberében egy 9,3-as erősségű földrengés volt Szumátra szigetétől nyugatra az Indiai-óceán mélyén, és a földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban összesen legalább 230 ezer halálos áldozatot követelt, és kétmillió embert tett földönfutóvá.

Kommentek:

Top 0