• Tech
Faktor

A szuperszámítógép pontosan jelezheti előre a monszunokat

Az indiai kormány úgy döntött, hogy óriási költségek mellett építtet magának egy szuperszámítógépet, amivel sokkal pontosabban meg tudják majd határozni, hogy egy-egy monszun mikor és hol csap le az országra.

Fotó: Europress - Shammi Mehra/AFP

Fotó: Europress - Shammi Mehra/AFP

A Reuters számolt be róla, hogy az ország meteorológiai szolgálata 60 millió dollárt fog fizetni az eszközért, amit a tervek szerint már jövőre használnának. A számítógép háromdimenziós modellek segítségével mutatja majd meg, hogy a szezonális esőzés hogyan fog alakulni éves szinten. India földtudományi titkára, M. Rajeevan azt nem árulta el, hogy melyik vállalat építi meg a számítógépet, ami papíron tízszer gyorsabb működésre lesz képes a mostani rendszernél, amit még az IBM fejlesztett ki.

Az indiai mezőgazdasági szektor nagymértékben függ a monszunszezontól, ami júniustól szeptemberig szokott tartani. Ebben a periódusban szokott lehullani az ország éves csapadékmennyiségének kétharmada, a pontosabb előrejelzések abban segíthetik a termelőket, hogy mikor vessék el a növénymagokat a földben. A Reuters számításai szerint a pontosabb monszun előrejelzéseknek köszönhetően akár 15 százalékkal is megnőhet a mezőgazdasági termelés. Ez azért különösen fontos mutató, mert a Világbank elemzése szerint 2015-ben India GDP-jének 18 százalékát a mezőgazdasági szektor tette ki.

Kommentek:

Top 0