• Külföld
Faktor

Egyre bátrabban állnak ki jogaikért a megerőszakolt nők

India városaiban a nők közel 80 százalékát zaklatják nyilvánosan.

Illusztráció: Wikipedia

Illusztráció: Wikipedia

A nők kilenc százaléka mondta, hogy megerőszakolták, ötven százalék arra panaszkodott, hogy követték, 44 százalék pedig füttyögést élt meg zaklatásként.

Nekünk, akik Indiában élünk, a molesztálások magas aránya nem meglepő. Sokkal inkább az a furcsa, hogy a felmérés megkérdezettjei közül milyen sokan válaszoltak, és milyen bátran feltárták sérelmeiket

- mondta Sandeep Csacsra, a felmérést végző alapítvány indiai részlegének igazgatónője. Indiában a nőt alacsonyabb rendűnek tartják a férfinál, és a társadalmi szokásrend miatt számos veszély leselkedik rájuk: a gyerekkori kényszerű házasságkötéstől az elrabláson át a családon belüli kegyetlen erőszakig. Utóbbi miatt 2014-ben

340 ezer feleség tett feljelentést azzal vádolva férjét, hogy megerőszakolta, megverte, vagy durván zaklatta.

Az adat az indiai szövetségi bűnügyi nyilvántartásból származik - 2015-ről még nincs összegzés -, és mivel 9 százalékkal több feleség fordult a rendőrséghez tavalyelőtt, mint 2013-ban, a növekedés azt mutatja: az asszonyok kezdenek felbátorodni.

A zaklatás fogalmába a tanulmány készítői a nemi erőszak és a fogdosás mellett a megbámulást és a füttyentést is belevették. A molesztáltak zöme 25-35 év közötti dolgozó nő vagy diáklány.

Top 0