• Külföld

11-en kaptak életfogytiglant 69 muszlim halála miatt

Egy indiai bíróság életfogytiglani börtönre ítélt pénteken 11 férfit a több mint ezer ember halálát okozó, 2002-es gudzsaráti muszlimellenes zavargások egyik helyszínén elkövetett gyilkosságok miatt.

Az ahmedábádi testület ezenkívül 12 másik embert is egyenként 7 év börtönre ítélt, és még egy vádlottat tíz év szabadságvesztéssel sújtott.

A nyugat-indiai Gudzsarát szövetségi államban azután törtek ki a zavargások 2002 februárjában, hogy egy hindu nacionalistákkal teli vonaton tűz ütött ki, amelyben 60 ember halt meg. A történtekért a muszlimokat tették felelőssé, holott a gyújtogatás ténye sosem bizonyosodott be. A zavargások miatt Ahmedábád egyik muszlim negyedében 69 ember meghalt a 20 ezer fős feldühödött hindu tömeg támadásaiban és gyújtogatásaiban. A halottak között volt az ellenzéki Kongresszus Párt egyik helyi képviselője is - írja az MTI.

Az ügyben összesen 66 ember ellen emeltek vádat. Bizonyíték hiányában azonban 36-ot felmentettek, míg öten meghaltak a börtönben a 2009-ben kezdődött bírósági eljárás ideje alatt, egy vádlott pedig megszökött.

Az ügyészség eredetileg halálbüntetést kért az összes vádlottra, a bíró ezt azonban elutasította.

India jelenlegi kormányfője, Narendra Modi a zavargások idején a szövetségi állam főminisztere volt, és bírálói azzal vádolták meg, hogy szemet hunyt a vérontás felett. A hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) élén álló Modi tagadta ezt. A legfelső bíróság által kinevezett testület 2013-ban végül úgy döntött, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy büntetőeljárás induljon ellene – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0