• Kultúra
Gyöngyösi Lilla

Illegálisan szedett jogdíjat a lemezkiadó a Happy Birthday után

A Warner/Chappell Music zeneműkiadó lemond a világ egyik legismertebb dala, a Happy Birthday To You szerzői jogáról, sőt visszafizet 14 millió dollár illegálisan beszedett jogdíjat egy három éve folyó bírósági per eredményeként.

Egyes becslések szerint a Warner/Chappell Music évente akár 2 millió dollár jogdíjat is beszedhetett a dal nyilvános előadásai és filmekben való felhasználása után. 

Egy amerikai bíróság szeptemberben nyilvánította közkinccsé a világ talán összes kultúrkörében használt születésnapi köszöntőjét, kimondva, hogy a Warner/Chappell Music zeneműkiadó nem rendelkezik a dal szövegének szerzői joga felett.

A dalról dokumentumfilmet készítő produkciós cég és számos művész 2013-ban indított pert a jogtulajdonossal szemben. Szerették volna, hogy visszatérítsék azt a több millió dollárt, amelyet jogdíjak formájában szedett be a Warner/Chappell Music az évek folyamán.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A világhírű dal története 1893-ig, a Good Morning to All című dalocska publikálásáig nyúlik vissza. Az óvodai daloskönyvben megjelent nótát Mildred Hill és testvére, Patty írta. A dalocska dallama később a jól ismert Happy Birthday-szöveggel vonult be a köztudatba. Maga a dallam már régóta a köztulajdon része.

    A Warner/Chappell Music szerzői jogai egy 1935-ös regisztráción nyugszanak. A közkinccsé nyilvánítást szeptemberben kimondó bíró szerint a Hill-nővérek a dallam egy zongoraátiratának jogait adták el, és nem a dalszöveg szerzői jogait.

    A jogvita világszerte nagy figyelmet kapott, nem csupán a dal népszerűsége miatt, hanem mert sokan nem is voltak tisztában vele, hogy még mindig szerzői jogi védelem alatt áll, arról nem is beszélve, hogy egy nagyvállalat a jogtulajdonos.

    A Happy Birthdayt családi körben vagy összejöveteleken éneklő embereket nem fenyegette a per kockázata, ám ha a dalt kereskedelmi célokra, például filmekben használták fel, akkor a Warner behajtotta a jogdíjakat.

    Top 16