• Külföld
MZ/X

Ikertestvérével a testében született meg a kislány Kolumbiában

Az eset a magzat a magzatban példája, amely nagyon ritka.

Egy kolumbiai nő egy kislányának adott életet, akiről kiderült, hogy az ikertestvérével a hasában született meg. Az eset a magzat a magzatban példája, amely nagyon ritka. Olyannyira, hogy az orvosi szakirodalomban kevesebb, mint 100 ilyet dokumentáltak-számolt be az esetről a tudasfaja.com.

Az orvosok ezt a különleges állapotot már akkor észrevették, amikor a baba még anyja, Monica méhében volt, amely szintén ritka dolog, hiszen az ilyet kisgyermekkorban szokták észrevenni. Bár volt egy kivételes eset, amikor egy 47 éves férfinél fedezték fel, hogy az ikertestvére részeit hordozza magában.

A 35. terhességi héten az orvosok észrevettek a baba testében egy cisztát, amit közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy a kislány hasában lévő másik magzat.

Ez az egyik legkülönösebb és leglenyűgözőbb dolog a szülészetben, amivel találkozhatunk

– jegyezte meg Dr. Miguel Antonio Parra Saavedra, Monica orvosa.

A kislány császármetszéssel jött a világra a terhesség 37. hetében, 3,2 kg-mal. Egy nappal később az orvosok operációt végeztek el rajta, hogy eltávolítsák az alig kifejlett, bár még mindig növekvő ikertestvért.

A magzat mindössze 14 mm volt, nem volt szíve, sem agya és a végtagjai is csökevényesek voltak. A tudósok nem biztosak abban, hogy mi váltja ki a magzat-a-magzatban állapotot, de feltételezik, hogy az ikerterhesség első heteiben az egyik magzat körbenövi a másikat és így magába zárja őt. A “bekebelezett” magzat ezután a normálisan fejlődő ikertestvér vérellátására kapcsolódva növekszik a maga módján.

Gyakran teratómaként diagnosztizálják az ilyen eseteket és a másik magzatot daganatként kezelik. Az ilyen esetekben azonban egy csírasejt csoport fejlődik a babában, ami lehet nem odavaló haj, izom vagy csontszövet is.

Kommentek:

Top 0