• Külföld
Faktor

Hatalmasat változtat az IKEA: ez a cég is meghozta a súlyos döntést

Többet nem lehet majd az áruházban egyszer használatos műanyagokkal találkozni.

Az IKEA két év múlva már sem az áruházaiban, sem az éttermeiben nem akar majd egyszer használatos műanyagot használni, hiszen ahogy mindenhol hallani lehet, lassan belefulladunk a műanyag szemétbe.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Május végén például kiderült, a teljes Európai Unióban betiltanák a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és a műanyag evőeszközöket, világszerte pedig már több mint 60 ország tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében. Most pedig a világcég állt be a műanyagot ignorálók sorába.

A CNN Money beszámolója szerint az IKEA a napokban elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ra minden áruházából és étterméből kitiltsa az egyszer használatos műanyagokat. Mindez azt jelenti, hogy beszünteti a műanyag szívószálak, tányérok, poharak, hűtőzacskók, műanyaggal bevont papírtányérok és poharak, illetve szívószálak árusítását. Emellett az éttermekből is eltűnnek a szívószálak, műanyag poharak és minden más, egyszer használatos műanyag eszköz.

Az IKEA szerint mindez egy nagyobb stratégia része, amelyben 2030-ra szeretne egy élhetőbb bolygót teremteni. Ennek köszönhetően 2020-ra már csak megújuló energiaforrásból dolgozna, és a termékeit is újrahasznosított anyagokból állítaná elő. A házhozszállításban pedig szintén zéróemissziós értéket érne el 2025-ig.

Az IKEA eddig 1,7 milliárd eurót (mintegy 534,6 milliárd forint) fektetett a megújuló energiába. A jövőben 416 szélturbinát építene, eddig pedig már több mint 750 ezer napelemet telepített az IKEA épületeire.

Kommentek:

Top 0